Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Skupina američkih izbornih promatrača priopćila je kako je 'veliki broj glasačkih mjesta' na afganistanskim predsjedničkim izborima imao odaziv veći od 100 posto, prenijela je agencija AP.


Za izbore održane 20. kolovoza još uvijek nema službenih podataka o odazivu birača, ali vladini dužnosnici i i promatrači su kazali kako je izlazak na birališta bio smanjen zbog talibanskih prijetnji i napada toga dana. Istražno povjerenstvo pod pokroviteljstvom UN-a zaduženo za istragu mogućih izbornih prevara naložilo je provjeru i ponovno prebrojavanje glasova na svim biralištima u kojima je zabilježen odaziv od 100 posto ili čak veći od toga.

Vezani članci Bombaški napad u Afganistanu - 1 Krvavi napad na liječnike: Petero poginulih u Afganistanu u eksploziji podmetnute bombe Policija u Bihaću nakon sukoba migranata U krvavom sukobu migranata iz Pakistana i Afganistana ubijene dvije osobe, 18 ozlijeđenih

Nacionalni demokratski institut sa sjedištem u Washingtonu D.C., objavio je da je njihova analiza izbora pokazala kako je u pokrajinama Nuristan, Paktia, Helmand i Badžis u velikom broju birališta broj predanih glasačkih listića premašivao granicu od 600 što, kako ističe NDI, znači da je odaziv na tim biralištima bio veći od 100 posto. (Hina)