Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Skupina američkih izbornih promatrača priopćila je kako je 'veliki broj glasačkih mjesta' na afganistanskim predsjedničkim izborima imao odaziv veći od 100 posto, prenijela je agencija AP.


Za izbore održane 20. kolovoza još uvijek nema službenih podataka o odazivu birača, ali vladini dužnosnici i i promatrači su kazali kako je izlazak na birališta bio smanjen zbog talibanskih prijetnji i napada toga dana. Istražno povjerenstvo pod pokroviteljstvom UN-a zaduženo za istragu mogućih izbornih prevara naložilo je provjeru i ponovno prebrojavanje glasova na svim biralištima u kojima je zabilježen odaziv od 100 posto ili čak veći od toga.

Vezani članci Migranti, ilustracija EU se priprema na priljev tražitelja azila iz Afganistana: "Događaji s Bjelorusijom otvorili su svima oči, taj način poticanja migranata..." Mimohod talibana u Kandaharu, ilustracija Vođa talibana traži od nove vlade da primijeni šerijatski zakon, nove žrtve na prosvjedu protiv režima

Nacionalni demokratski institut sa sjedištem u Washingtonu D.C., objavio je da je njihova analiza izbora pokazala kako je u pokrajinama Nuristan, Paktia, Helmand i Badžis u velikom broju birališta broj predanih glasačkih listića premašivao granicu od 600 što, kako ističe NDI, znači da je odaziv na tim biralištima bio veći od 100 posto. (Hina)