Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Na pomolu prekid sukoba

Abas i Mešal žele prekid izraelske agresije i ukidanje blokade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Palestinski predsjednik Mahmud Abas i vođa Hamasa Haled Mešal zatražili su prekid "izraelske agresije" na Pojas Gaze i ukidanje blokade, na susretu u ponedjeljak u Dohi, rekao je za AFP palestinski čelnik.

Dvojica čelnika, kojima je ovo prvi susret otkako je 8. srpnja počela izraelska ofenziva na palestinsku enklavu koju kontrolira Hamas, odlučili su usto da će "nastaviti konzultacije s različitim palestinskim strujama i kontakte" u inozemstvu radi uspostave primirja, dodao je Saeb Erakat.

Pročitajte i ovo Pojas Gaze 100. dan rata Hamas raketirao Izrael, glasnogovornik potvrdio: "Moguće je da su mnogi taoci ubijeni" Izraelska vojska - 6 Otvara se nova fronta? Izrael objavio da je spreman za akciju protiv moćne sile: "Kao što uništavamo Hamas, tako ćemo i njih..."

Tako će, rekao je, Azam al Ahmed, čelnik Fataha, pokreta predsjednika Abasa, "doći u Egipat", koji je posredovao između Hamasa i Izraela u ranijim sukobima i čiji je prijedlog primirja poduprla Arapska liga a Hamas ga je odbacio.

Američki državni tajnik John Kerry u ponedjeljak je stigao u Kairo kao i UN-ov glavni tajnik Ban Ki-moon, koji je na regionalnoj turneji, ne bi li potaknuli prekid neprijateljstva između Izraelaca i Palestinaca.

Ukidanje blokade Gaze koja je na snazi već godinama, jedno je od Hamasovih uvjeta za primirje u tom sukobu koji je u dva tjedna odnio gotovo 550 palestinskih života.

Hamas usto traži i otvaranje graničnog prijelaza Rafaha s Egiptom i oslobađanje zatvorenika iz izraelskih zatvora. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene