Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Cilj operacije je bio osloboditi gradove po kontrolom Al Kaide.


Više od 800 osoba za koje se vjeruje da su pripadnici Al Kaide poginulo je u vojnoj ofenzivi na tu džihadističku skupinu na jugu Jemena, priopćila je u ponedjeljak arapska koalicija koja u toj zemlji djeluje pod saudijskim zapovjedništvom.

Vezani članci Domagoj Mikić na Markovu trgu Nakon deset mjeseci složen mozaik bezumnog čina na Markovu trgu, barikade i dalje ostaju: "Motiv napada još uvijek nije poznat" Očevid na Markovu trgu nakon pucnjave DORH utvrdio: Napad na Markovu trgu u listopadu bio je čin terorizma

"Operacija je završila (...) pogibijom više od 800 pripadnika Al Kaide i nekih njihovih čelnika te bijegom nekih" džihadista te skupine, priopćilo je zapovjedništvo koalicije a prenosi saudijska službena agencija SPA.

Zadaća ofenzive koju je jemenska vojska vodila uz pomoć "specijalnih snaga Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata", bila je omogućiti jemenskoj vladi da "preuzme nadzor nad gradovima u rukama Al Kaide, napose Mukalom, koju smatraju bazom te skupine", dodaje se u priopćenju.

Jemenske snage uz zračnu potporu arapske koalicije oslobodile su u nedjelju Mukalu, glavni grad Hadramuta, koju je Al Kaida zauzela početkom travnja 2015., rekao je nešto ranije za AFP vojni čelnik.

"Ušli smo u središte grada (Mukale) i nismo naišli ni na kakav otpor džihadista Al Kaide koji su se povukli na zapad", prema pustinji u pokrajinama Hadramutu i Šabvi, dodao je taj čelnik u telefonskom razgovoru iz Mukale.

Al Kaida na Arapskom poluotoku (AQPA) koja se učvrstila u Jemenu i džihadistička skupina Islamska država (IS) iskoristile su rat u Jemenu kako bi proširile svoj utjecaj na jugu i na jugoistoku zemlje. (Hina)