Obavijesti Video Pretražite Navigacija

57 ozlijeđenih u novim sukobima u Mađarskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija i prosvjednici ponovno su se u srijedu rano ujutro sukobili na budimpeštanskim ulicama, a policija je ispalila suzavac na mnoštvo koje je prosvjedovalo zbog premijerova priznanja da je lagao naciji.

Na glavnoj ulici u blizini stožera vladajuće Mađarske socijalističke stranke prosvjednici su se okupili u srijedu oko 1.20 ujutro. Tražeći ostavku premijera Ferenca Gyurcsanya bacali su kamenje i palili kante za smeće. 

Pročitajte i ovo Prosvjedi u Mađarskoj - 1 Nesretni Orbanovom vladom Nezadovoljni Mađari izašli na ulice: "Ne očekujem ništa od ove vlade, neće ništa promijeniti" Viktor Orban Parlament uskoro zasjeda Švedska bi uskoro mogla ući u NATO, Orban poručio: "Spor će uskoro biti riješen"

Druga noć sukoba između policije i oko pet stotina prosvjednika koji i dalje traže ostavku premijera Ferenca Gyurcsanyja za sobom je ostavila 57 ozlijeđenih osoba, a
privedeno ih je 98. 

Činilo se da nerede izaziva nekoliko maskiranih muškaraca, a mnoštvo je počelo rastjerivati 20 policajaca koji su izazvali paniku i ispalili suzavac. Prije toga policija je raspršila skupinu prosvjednika koji su bacali kamenje.

Tijekom dana prosvjedi su bili mirni, a ispred parlamenta okupilo se približno 5000 ljudi.

Mađarski glavni grad od ponedjeljka je poprište najtežih sukoba od kraja komunizma. Policija je u srijedu ujutro uspjela rastjerati posljednje prosvjednike.

'Grupe prosvjednika koje su poticale nasilje jutros su rastjerane' , rekao je za France presse glasnogovornik policije Peter Schon.

Budimpeštanski gradonačelnik Gabor Demszky izvijestio je kako su nemiri trajali tri sata.Među ozlijeđenima su 24 policajca, četiri su ozlijeđena teže, a privedeno je 98 osoba.

Gyurcsany je najavio da će policija rastjerivati prosvjede nakon što su zapaljeni automobili i nakon što su prosvjednici provalili u zgradu mađarske televizije u noći s ponedjeljka na utorak i izazvali sukob u kojemu je ozlijeđeno više od 150 osoba.

Prosvjedi su počeli u nedjelju kad se doznalo za snimku govora koji je Gyurcsany u svibnju održao Mađarskoj socijalističkoj stranci i u kojemu je priznao da je lagao.

Gyurcsany je u utorak rekao da neće dati ostavku te da će nastaviti sa strogim i nepopularnim proračunskim reformama.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene