Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Talijanski Senat usvojio je u subotu navečer dvotrećinskom većinom zakon o oprostu što će omogućiti da se 13.000 talijanskih zatvorenika uskoro nađe na slobodi.


S 245 glasova za, 56 protiv i 6 suzdržanih senatori su usvojili zakon koji će omogućiti izlazak na slobodu oko 13 tisuća zatvorenika koji su pak u talijanskim zatvorima s pažnjom pratili parlamentarnu raspravu i pljeskom pozdravili usvajanje zakona.

Vezani članci Sjednica Senata o stanju na Sveučilištu u Zagrebu - 4 Na sjednici Senata moguća rasprava o povjerenju rektoru Borasu, studenti poručili: "Stop nasilju nad Sveučilištem" Slika nije dostupna Senat učinio prvi korak prema ukidanju Obamacarea

Svim zatvorenicima, izuzevši onima kažnjenima za teža krivična djela kao što su terorizam, silovanja, pedofilski zločini, sudjelovanje u mafijaškim organizacijama i slično, ovom je mjerom kazna smanjena za tri godine zatvora. Onima kojima je do potpunog odsluženja kazne preostalo manje od tri godine, pomilovani su i na slobodu će moći odmah.

Zakonu, koji je predložio ministar pravosuđa Celemnte Mastella kako bi se smanjila kronična pretrpanost talijanskih zatvora, usprotivio se koalicijski partner Romana Prodija ministar infrastrukture i bivši sudac Antonio Di Pietro, koji je izjavio da je takav prijedlog u suprotnosti s vladavinom zakona.

No, uz zakon je pristao i dobar dio desne oporbe pa je on usvojen bez poteškoća.