Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Talijanski trio izbačen u drugu ligu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijanski nogometni klubovi Juventus, Lazio i Fiorentina izbačeni su u drugu ligu, Serie B, dok će Milan ostati u prvoj ligi, ali će natjecanje u sljedećoj sezoni započeti sa minusom od 12 bodova. "Staroj dami" oduzeta su i dva naslova prvaka.

Juventus će pak natjecanje u drugoj ligi započeti s minus 30 bodova, Lazio s minus 15, a Fiorentina sa minus 7.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Serie A: Pobjeda Fiorentine, Juve i Sampdorija remizirali Slika nije dostupna Serie A: Inter i Milan uspješni, Roma i Juventus kiksali

Niti jedan od kažnjenih klubova neće moći ove sezone igrati u
europskim kupovima, zaključio je u petak navečer sportski sud o skandalu u talijanskom nogometu gdje su suci pomagali nekim klubovima koji su s njima bili u dosluhu.

Juventus je kažnjen retrogradno zadnjim mjestom u sezoni 2004/2005 i kao posljedica toga mu se oduzima titula prvaka za tu sezonu. Samim time mu se ne priznaje ni osvojena titula prvaka u prošloj sezoni.

Na tu odluku klubovi i 25 pojedinaca, klupskih dužnosnika i sudaca, imaju pravo žalbe na drugostupanjski sportski sud, ali je izvanredni komesar Talijanskog nogometnog saveza Guido Rossi kazao kako će klubovi koji se žale biti automatski izbačeni iz prvenstva. 

Pet članova sudskog vijeća tjedan dana su vijećali, a politika se podjelila između onih koji su tražili amnestiju za klubove na valu pobjede talijanske reprezentacije na svjetskom nogometnom prvenstvu u Njemačkoj i onih koji su naglašavali kako odgovorni moraju biti kažnjeni. 

Premijer Unije lijevog centra Romano Prodi je danas nekoliko sati prije donošenja presude kazao kako ne bi smijelo biti amnestije, dok je bivši premijer Silvio Berlusconi, koji je i predsjednik i vlasnik Milana zatražio da se ovo prvenstvo započne igrati bez kazni i da suci u miru razmotre sva pitanja.

Svi dužnosnici i suci upleteni u skandal suspendirani su na određeno vrijeme, do pet godina, iz svih sportskih djelatnosti Italija mora do 25. srpnja kazati Uefi imena klubova koji će sudjelovati u europskim kupovima. Ako će se neki klub žaliti onda i na drugostupanjskom sudu odluka mora biti donesena do tog datuma.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene