Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Međunarodne nogometne federacije Joseph Blatter stigao je u Zagreb gdje će prisustvovati Kongresu Europske nogometne federacije.


Blatter je u Zagreb doputovao kao gost UEFA-e i Hrvatskog nogometnog saveza, a u zagrebačkoj zrakoplovnoj luci dočekali su ga predsjednik HNS-a Vlatko Marković i glavni tajnik Zorislav Srebrić. 

Vezani članci Predsjednik Zoran Milanović u Popovači Milanović na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Popovače: "Tu sam prvi put došao na biciklu..." Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske Milanović o ljudskim pravima i potezima Vlade u koronakrizi: "Moje je pravo da dišem, da kišem, da hodam. To je moja ljudska sloboda"

'Sretan sam što sam ponovo u Zagrebu i što ponovo vidim svoje stare prijatelje. Marković i ja se znamo više od 30 godina', kazao je u uvodu predsjednik krovne nogometne organizacije. Blatter je izrazio i zadovoljstvo dosadašnjim radom predsjednika UEFA-e Michaela Platinia istaknuvši kako obojica jednako razmišljaju o nogometu. Švicarac se osvrnuo i na dogovor koji su nedavno FIFA i UEFA postigle s najboljim europskim klubovima, takozvanom skupinom G14, kojima će u idućih šest godina isplatiti oko 250 milijuna dolara na ime kompenzacije za nastupe njihovih igrača na svjetskim i europskim prvenstvima. 

'Nije istina da smo izgubili borbu sa klubovima. Glavni principi se nisu dirali, klubovi će i dalje biti obvezni pustiti igrače u nacionalne vrste', istaknuo je Blatter, te dodao: 'Klubovi su dio
nogometne obitelji, a kakva je to obitelj koja je stalno na sudu. G14 je podigao četiri tužbe protiv FIFA-e. Ukidanjem G14 i osnivanjem Udruge europskih nogometnih klubova vratili smo klubove u obitelji'.

Prvi čovjek FIFA-e nije mogao izbjeći niti pitanje o problemima koje pogađaju organizatore predstojećeg Svjetskog prvenstva 2010. godine u Južnoj Africi. Međutim, Blatter je uvjeren kako će na jugu Afrike uspješno prebroditi sve probleme.

'Nedavno sam razgovarao južnoafričkim čelnicima i uvjeravaju me kako će svi problemi biti riješeni. Iza SP-a u Južnoj Africi stoji cijela zemlja i cijela Afrika', nagalasio je Blatter.