Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Pokazali smo karakter, najbolji smo na svijetu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
- Jako teška utakmica, no cijela se ekipa držala izvrsno, i fizički i psihički, odigrali smo nevjerojatno dobro, pokazali karakter i tu smo gdje jesmo - najbolji smo na svijetu, svjetski smo prvaci, ushićeno je nakon utakmice s Mađarima govorio Damir Burić, ponajbolji hrvatski igrač u posljednje dvije utakmice na SP-u.

- Bili smo dominantni kroz cijeli turnir, a kako smo se bližili završnici postajali smo sve jači, rekao je junak utakmice, frano Vićan, koji je u susretu protiv Mađarske branio sjajno i jedan je od najzaslužnijih za ovaj fantastičan uspjeh. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dnevni avaz tvrdi WikiLeaks: Sanader Silajdžića smatrao staromodnim Slika nije dostupna Svjedočenje Sanadera Polančec je sretan jer je Sanader okrznuo Kosor

Potvrdio je to na neki način i izbornik Ratko Rudić, rekavši da je naslov rezultat odlične obrane, misleći pritom, naravno, na igru cijele ekipe.

- Kada sam sastavljao ovu momčad, sastavljao sam je upravo da bi osvojili medalju. Sad, tri su medalje, no uvijek sam vjerovao da možemo do najsjajnije, izjavio je superuspješni vaterpolski trener, koji je hrvatsku vrstu preuzeo u svoje ruke prije dvije godine.

Samo toliko mu je trebalo da od novog početka hrvatski vaterpolo dovede do svjetskog trona. 

Susret je odigran na bazenu Sports and Aquatic Centre pred 4.500 gledatelja, a sudili su Borelli iz Španjolske i Caputi iz Italije.
 
Po prvi put u povijesti hrvatska reprezentacija je prvak svijeta, a do naslova su stigli potpuno zasluženo jer su u polufinalu i finalu svladali dvije najjače reprezentacije - Srbiju i Mađarsku. 

U dramatičnom završnom susretu u Melbourneu izabranici Ratka Rudića su slavili nakon produžetaka (9:8) protiv, za nas uvijek neugodnih Mađara, te sa šest pobjeda u isto toliko susreta okrunili najveći uspjeh hrvatskog vaterpola u povijesti.
Sjajan spoj mladosti i iskustva, kojim je dirigirao najtrofejniji vaterpolski trener u povijesti Ratko Rudić, rezultirao je maestralnom pobjedom u Melbourne Aquatic Centru, gdje je 4500 gledatelja vidjelo iznimno dramatičan dvoboj. 

Izbornik hrvatske vaterpolske reprezentacije Ratko Rudić osvojio je na Svjetskom prvenstvu u Melbourneu čak 21 odličje na velikim međunarodnim natjecanjima. Rudić je daleko najbolji i najtrofejniji vaterpolski stručnjak na svijetu koji u svojoj riznici trofeja ima čak tri zlatne olimpijske medalje, te tri naslova svjetskih prvaka. 

Prvu četvrtinu dobili su Mađari, a hrvatski vaterpolisti sjajno odigrali u drugoj, koju su dobili sa 3:1, te u kojoj su Mađari pogodili šest greda i vratnica. 

U zadnju četvrtinu Mađari su ušli sa prednošću 6:5, a kada je Kiss pogodio za 7:5, što je bio prvi puta da je jedna momčad imala dva pogotka razlike, činilo se da će Mađari do zlata.
Ključan trenutak dvoboja zbio se tri minute prije kraja kod rezultata 7:6 za Mađare kada je Benedek izbio sam ispred junaka dvoboja Frane Vićana koji je u nemogućoj poziciji za vratara napravio obranu cijelog prvenstva. 

Mladi Joković je odvažnim šutem izjednačio na 7:7, a Mile Smodlaka je u zadnjim trenucima regularnog dijela imao priliku za pobjedu, ali je Szeszi obranio.
Kako je utakmica završila 7:7 igrala su se dva dodatna produžetka od po tri minute, a "zlatni" pogodak za konačnih 9:8 u drugom produžetku zabio je, uz Vićana, najveći junak dvoboja Pavo Marković. 

Vaterpolistima čestitali Mesić, Sanader i Šeks 

"Niz pobjeda na ovom prvenstvu okrunili ste zlatnom medaljom i pokazali da ste najbolji. Najbolji na svijetu. Osvojili ste je sportskim srcem i upornim radom, nastavljajući dugu tradiciju vaterpolskog sporta u Hrvatskoj ", predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić čestitao je vaterpolistima. 

"Čestitam Vam na osvajanju naslova svjetskog prvaka! Uživao sam prateći vašu sjajnu igru na ovom Svjetskom prvenstvu, posebno u njegovoj završnici. U najboljem ste svjetlu predstavili hrvatski vaterpolo, dokazavši da su hrvatski športaši najbolji promicatelji naše domovine u svijetu", stoji u čestitki premijera Sanadera. 

"U ime Hrvatskog sabora i svoje osobno svima vam čestitam na osvojenom zlatnom odličju, sjajnom i superiornom vaterpolu, te dostojnom predstavljanju Hrvatske na ovom Svjetskom prvenstvu", navodi se u čestitki predsjednika Sabora Vladimir Šeksa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene