Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Majka želi amputiranu nogu skijaša Lanzingera!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odvjetnik obitelji austrijskog skijaša Matthiasa Lanzingera zatražio je u ime obitelji zaplijenu amputirane noge koju će koristiti kao dokaz u eventualnom sudskom procesu.

Matthiasu Lanzingeru amputirana je noga nakon pada za vrijeme nedjeljnog superveleslaloma u norveškom Kvittfjellu. Hans Pum, prvi čovjek austrijskih alpinaca, bio je bijesan na organizatore utrke.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon tri dana septički šok Nakon ugriza Shi Tzua ostala bez ruke i dvije noge Slika nije dostupna Aimee Copeland ne posustaje Zbog opake bakterije ostala bez šaka i nogu, ali to je nije pokolebalo

"Sasvim je neshvatljivo da na takvim natjecanjima nema dostupnih spasilačkih helikoptera," izjavio je za Pum za Salzburger Nachrichten. Helikopterom koji je korišten ovom prilikom nije se moglo provesti spašavanje užetom.

Pum je podvukao da će Austrijski skijaški savezb (OSV) temeljito prostudirati akciju spašavanja, a Lanzingeru ponuditi svu moguću potrebnu pravnu pomoć.

"Svaki skijaš zna u kakav se rizik upušta o u ovome sportu, ali je stvarno nezamislivo da lom noge rezultira gubitkom noge," dodao je Pum. 

>> Naši skijaši zgrožni tragedijom Lanzingera

Manfred Ainedter, odvjetnik Lanzingerove majke Katharine, već je zatražio zaplijenu amputirane noge vrhunskog skijaša u slučaju mogućeg pokretanja sudskog procesa.

"Radi se o tome da treba razjasniti sve mogućnosti, dakle je li sve proteklo u redu s medicinske strane ili ne. Da bismo to mogli učiniti moramo osigurati sve dokaze, a to znači sačuvati amputiranu nogu," istaknuo je Ainedter.

Njemački direktor utrke FIS Günther Hujara također je najavio istragu. "Pravi je idiotizam ostaviti Matthisa da čeka pet sati," bijesno je izjavio Artur Trost, koji je spasio nogu Hermanna Maiera nakon prometne nesreće 2001. godine.

"Kod takvih nezgoda bitna je svaka minuta."

Jučer su stizale kritike zbog toga što je proteklo previše vremena prije nego je Lanzinger dospio na operacijski stol u sveučilišnoj bolnici Ulleval u Oslu. Prije nego je stigao u Ulleval bio je u bolnici u Lillehammeru gdje je zaključeno da mora u Oslo. Odgovorni liječnik na Kvittfjellu mislio je da je najbolje pacijenta odvesti u najbližu bolnicu zbog ozljeda glave i zato što ga nije uspio probuditi iz nesvijesti. Da se tada znalo o kakvim se ozljedama radi bio bi odmah helikopterom prevezen za Ulleval, riječi su Larsa Engebretsena koji je operirao nesretnog skijaša.

Prema informacijama Nettavisena radilo se pak o tome da u bolnici u Lillehammeru nije bilo dostupnih specijaliziranih kirurga za krvno -žilni sustav, pa je Lanzinger ipak morao u Oslo. Da je bilo takvih kirurga u Lillehammeru, sigurno bi bio operiran tamo; nastavlja Engebretsen i dodaje da mu nije teško shvatiti bijes Austrijanaca. "Bitno je da ne odbacimo olako žalbe Austrijanaca," dodao je.

Novinar lista Verdens Gang bio u kontaktu s pilotom aktualnog helikoptera koji ne želi dati izjavi za javnost prije nego objavi službeno izvješće o događaju. Organizatori utrke na Kvittfjellu tvrde da su se držali svih instrukcija te da je akcija spašavanja provedena prema unaprijed utvrđenom planu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene