Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Liga prvaka : Može li Liverpool ponoviti Istanbul?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uoči sutrašnje finalne utakmice Lige prvaka i Liverpool i Milan uvjereni su u pobjedu. Ipak, Milanu nad glavom 'visi' finale u Istanbulu 2005. kada su nakon prvog poluvremena vodili s 3:0, a prvak Europe na kraju je postao Liverpool.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Liga prvaka: Policija pritvorila 128 osoba Slika nije dostupna Inzaghi odveo Milan do sedmog naslova

"Nakon Istanbula bilo je puna šala i laži na naš račun. Pričalo se da smo već na poluvremenu otvorili šampanjac i takve stvari su nas još dodatno razljutile i povrijedile. Teško je to izbrisati iz sjećanja. Nadam se da će nam ta utakmica biti dodatna motivacija", rekao je Genaro Gattuso čiji je verbalni sukob (zasad) s kapetanom Liverpoola Stevenom Gerrardom posljednjih tjedana u centru pažnje možda i više nego sama utakmica. 

Milanu je ovo finale Lige prvaka čak treće u posljednjih 5 sezona, što nikada nije postigao niti jedan drugi europski  klub. 

"Prije dvije godine bili smo već pomalo umorni, no sada smo u puno boljoj formi. 2005. smo se nadali finalu ili barem da dođemo nadomak finala, a ove godine je ulazak u finale zaista veliko postignuće s obzirom na sve probleme koje smo imali", rekao je trener Milana Carlo Ancelotti. 

Iako se praktički do ukrcaja na avion nije znalo hoće li lijevo koljeno 38-godišnjeg kapetana Paola Maldinija (kojemu je ovo čak 8. finale Lige prvaka i 23. sezona u dresu Milana) izdržati svih 90 minuta, vrlo je vjerojatno da će on ipak nastupiti. 

"Ponovni susret s Liverpoolom je naša prilika da se osvetimo za Istanbul, no mi zaista inače nemamo ništa protiv njih. Tijekom karijere pobijediili smo u većini utakmica u kojima smo pobjedu i zaslužili, no te noći u Istanbulu bilo je drugačije. Zaslužili smo pobjedu, a ipak smo izgubili. Liverpool je opasna momčad, posebice Gerrard i Crouch, no mi ne bi trebali razmišljati o njima, već o svojoj igri", rekao je Maldini i najavio još jednu, posljednju sezonu u dresu Rossonera.

Trener Ancelotti uvjeren je kako je iskustvo na njegovoj strani. 

"U ovakvoj utakmici, iskustvo je vrlo važno. Način na koji igrači podnose pritisak može biti od presudne važnosti. Mi imamo i više nego dovoljno igrača koji su navikli na takav pritisak. To su igrači koji su već pobjeđivali u Europi i koji su osvojili i Svjetsko prvenstvo", smatra trener Milana. 

Ancelotti kaže da je odlučio tko će biti napadački partner Kaki (inače najboljem strijelcu Lige prvaka s 10 pogodaka), no nije želio reći hoće li to biti iskusni 33-godišnjak Fillipo Inzaghi, ili pak 24-godišnji Alberto Gilardino koji je ove sezone za Milan postigao 16 pogodaka. 

"Odlučio sam, ali još nisam rekao igračima. Svi zaslužuju igrati, ne samo jedanaestorica koji će startati. Momčad je u vrlo dobroj formi i spremni smo za utakmicu", tvrdi Ancelotti. 

'Srce' obrane Milana najvjerojatnije će činiti Maldini i Alessandro Nesta, potpomognuti Marekom Jankulovskim s lijeve i Massimom Oddom s desne strane. Vezni red također standardan - neumorni Gennaro Gattuso, Andrea Pirlo, Clarence Seedorf (koji će po potrebi ići i u napad), te Massimo Ambrosini koji uz Gattusa ima neugodnu zadaću zaustaviti kapetana Liverpoola Stevena Gerrarda koji ih je i stajao pobjede 2005.

I dok Ancelotti pokušava umanjiti značaj 'duhova prošlosti', trener Liverpoola Rafael Benitez upravo finale u Istanbulu koristi kako bi dodatno motivirao svoje igrače. 

"Pristupit ćemo igri na isti način. Oni imaju dobru momčad, no ja još uvijek čuvam bilješke iz Istanbula. Ne kao suvenir, već ih planiram ponovno iskoristiti. Istina je da imaju više iskustva u europskim natjecanjima, no i mi imamo više iskustva nego prije dvije godine. Dakle, čini mi se da smo u sličnoj situaciji", rekao je Španjolac. 

Iako još nije točno objavio u kojoj će formaciji igrati i koja će biti startna postava, Benitez još ne zna hoće li moći računati na 30-godišnjeg Nizozemca Bola Zendena koji je prošli  tjedan ozlijedio gležanj i u Atenu je stigao ozlijeđen. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene