Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedan od najboljih plivača u povijesti Ian Thorpe (24), koji je nedavno okončao karijeru, našao se u središtu velikog dopinškog skandala.


Francuski sportski dnevnik L'Equipe u petak navečer je na svojim internetskim stranicama objavio da su na doping kontroli u svibnju prošle godine kod Thorpea zabilježene nenormalne, odnosno povišene razine testosterona i hormona rasta. 

Vezani članci Jako puno Hrvata uopće ne zna plivati - 3 Više od pola djece u Hrvatskoj ne zna plivati! Ministarstvo to želi promijeniti, no nema novca niti bazena… Slika nije dostupna Američka plivačica Hardy pozitivna

Francuski L'Equipe tvrdi da je Australska anti-dopinška agencija zataškala ovaj slučaj, odnosno da nije pokrenula istragu i to zbog "znanstvenih dvojbi".

Ovaj slučaj pobudio je veliku pažnju na današjoj konferenciji za novinare u Melbourneu, na kojoj su dužnosnici Međunarodne plivačke federacije (Fina) govorili o doping kontrolama koje su provedene tijekom SP-a. 

Predstavnici Fine potvrdili su postojanje ovog slučaja,
ali nisu htjeli reći o kome se radi.

Predstavnici Fine pozvali su Međunarodni arbitražni sud u Lausannei (CAS) da obavi provjeru ovog slučaja. 

Također, za danas je najavljen sastanak članova Anti-dopinške komisije Fine.

Prvi čovjek Australskog plivačkog saveza Glenn Tasker izjavio da nikad nitko nije obavijestio niti Savez, niti Thorpea o navodnim čudnim rezultatima na doping kontroli iz svibnja prošle godine. 

Tasker smatra da je Thorpe nevin, te da je objavljivanjem neprovjerenih informacija Thorpeu nanesena velika šteta.

"Podržavam Thorpea tisuću posto. Poznajem ga dugo i pouzdano znam da je bio veliki protivnik dopinga", izjavio je Tasker.

Javno potporu Thorpeu izrazio je i australski premijer John Howard.

Thorpe još nije javno progovorio o ovom slučaju, ali je preko glavnog trenera australske reprezentacije Alana Thompsona poručio da je šokiran ovakvim optužbama.