Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Balon poletio bez padobranca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski padobranac Michel Fournier nije uspio izvesti svoj 'Veliki skok' s visine od 40.000 metara iznad Kanade, jer je njegov balon odletio bez košare.

Balon je bio napuhan i spreman za let oko 13 sati po srednjoeuropskom vremenu kada je iz nepoznatih razloga poletio bez košare, koja je s Fournierom ostala na tlu.

Pročitajte i ovo Spašavanje Jezerski vrh - 4 Kobno planinarenje Detalji stravične nesreće u Albaniji: Poginula hrvatska znanstvenica, 10 sati trajala je akcija spašavanja preostalih planinara Pad helikoptera u Norveškoj Tragedija u Norveškoj Tijekom misije potrage i spašavanja srušio se helikopter: Jedna osoba poginula, petero ozlijeđeno

Bilo je predviđeno da balon podigne košaru na 40 km visine tijekom dvosatnog uspona, a ne može se ponovno upotrijebiti čak i da ga posada uspije vratiti.

64-godišnji Fournier nalazio se dva sata u košari i udisao čisti kisik kako bi očistio krv od dušika i tako spriječio emboliju koju može izazvati nagla promjena atmosferskog pritiska tijekom skoka.

Neuspjeh pothvata je to veći što su vremenski uvjeti bili savršeni. U ponedjeljak je morao odustati zbog prejakih vjetrova.

Fournier pokušava postaviti četiri svjetska rekorda: brzine slobodnog pada (1.500 km/h), trajanja slobodnog pada, visine skoka i visine leta čovjeka iz balona.

Taj padobranac je i 2002. morao odustati od skoka jer su mu skok onemogućile vremenske okolnosti, a 2003. se platno stratosferskog balona poderalo netom prije skoka.

Osim pothvata koji godinama namjerava izvesti, Michel Fournier želi dokazati da se astronauti mogu izbaciti u slučaju problema pri polijetanju i tako pridonijeti sigurnosti letova u stratosferi u budućnosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene