Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Arkan je namjeravao ubiti predsjednika UEFA-e

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na beogradskoj radio i tv postaji B92 u ponedjeljak, na početku serijala poznate emisije "Insajder", prvi put je javno progovoreno o nogometnoj mafiji u Srbiji, a o metodama koje je uveo Željko Ražnatović Arkan, koje su u upotrebi i danas, govorili su suci i sportski radnici.

U emisiji je rečeno da je pod Arkanovim pokroviteljstvom nogometnom klubu "Obilić", čiji je on bio vlasnik, trebalo samo godinu dana da postane prvakom tadašnje SR Jugoslavije, a sve su to pratila namještanja utakmica, prijetnje igračima, trenerima, sucima, mnogo oružja i straha na stadionima.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Predsjednik RH Milanović se još jednom javio na društvenim mrežama, evo koga je ovaj put spomenuo Smije li se predsjednik kandidirati za premijera? ChatGPT Smije li se predsjednik kandidirati za premijera? Evo što kaže umjetna inteligencija...

Arkan je, prema saznanjima autora emisije, pokušao iz osvete ubiti čak i predsjednika UEFA Lennarta Johanssona jer mu UEFA nije dopustila da kao osumnjičeni za ratne zločine predstavlja "Obilić" koji se 1998. kao prvak tadašnje Jugoslavije plasirao u Kup prvaka i igrao protiv Bayerna. Na toj utakmici predstavljala ga je supruga, folk-pjevačica, Ceca Ražnatović.

Arkan je, rečeno je u "Insajder-u", tada poslao svoje ljude u Beč da ubiju Johanssona, ali su oni odustali od toga "jer nisu imali pogodan trenutak".

Lennart Johansson je ekskluzivno za "Insajder" potvrdio je da je znao za takvu namjeru, da mu to nije bilo prvi put ali da je bio uznemiren da bi mu se to moglo i dogoditi.

- Razgovarao sam s bliskim ljudima i s obitelji o tome što se može učiniti. Ali, ne možete ništa uraditi kada vas netko poremećen hoće ubiti, a to se događa. Naravno da sam se uplašio...Ako je to bila i javna prijetnja mogu samo pretpostaviti da se tadašnja vlada pobrinula da to spriječi, rekao je Johansson.

U prvoj epizodi serijala "Insajder" o nogometnoj mafiji ističe se "da je tijekom posljednjeg desetljeća ubijeno deset sportskih dužnosnika, a mnogi od njih su prije preuzimanja ili osnivanja nogometnih klubova bili poznati policiji kao osumnjičeni koji se bave prodajom droge, švercom, ali i kao sudionici mafijaških obračuna tijekom devedesetih godina".

Srpski nogomet, kako tvrde autori serijala "Insajder", od početka 90-ih do danas postaje savršeno mjesto za pranje prljavog novca. U emisiji se otkriva da su milijunski iznosi koji se zarađuju na transferima igrača doveli do namještanja utakmica, otmica nogometaša i na kraju do ubojstava. Nasilje i metode zaplašivanja sastavni su dio srpskog nogometa i danas.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene