Obavijesti Video Pretražite Navigacija

900 milijuna dolara za Liverpool

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vladar Dubaija šeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum sve je bliže preuzimanju engleskog nogometnog premierligaša Liverpoola.

Upravni odbor "Redsa" ponudio je šeiku ekskluzivno pravo na kupovinu kluba, a njegovim pravnicima uvid u sve poslovne knjige.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna većinski dioničar pod sankcijama Pokušaj zaustavljanja prodaje Fortenove: Sud u Amsterdamu i treći put odbio sve zahtjeve šeika Let 3: Teleportacija u Liverpool - 5 "Mama kupila traktora" Let 3 se "teleportirao" u Liverpool, okupljeni oduševljeni: "To ne vidiš svaki dan"

"Ulaskom svježeg kapitala u klub postali bi ravnopravni vodećim europskim klubovima kao što su Barcelona, Real Madrid, Milan, Chelsea," kazao je izvršni direktor Liverpoola Rick Parry.

Stručnjaci šeikove kompanije Dubai International Capital (DIC) do konca ove godine proučavati će Liverpoolove knjige, a konkretna ponuda za kupnju mogla bi uslijediti početkom iduće godine. 

U Liverpoolu očekuju najmanje 888 milijuna dolara, pri čemu bi 335 milijuna koštao kontrolni paket dionica, 158 milijuna je potrebno za pokrivanje postojećih dugova, a 395 milijuna bi bilo uloženo u izgradnju novog stadiona sa najmanje 60.000 mjesta.

"Šeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum posjeduje sve potrebne resurse i poslovnu filozofiju i uvjereni smo da je on idealan partner," dodao je Parry.

Šeik Mohammed je rođen 1946. godine u Dubaiju kao treći sin tadašnjeg princa šeika Rashida. Novi dubajski vladar je iznimno obrazovan - nakon privatne izobrazbe iz arapskog jezika i islamske kulture formalno obrazovanje je započeo u školi Al Ahmedia, a 1966. godine je otišao u London gdje je pohađao Bell School of Languages u Cambridgeu. 


Pet godina kasnije, kada su formirani UAE, šeik Mohammed je postao ministar obrane, a nasljednik njegovog oca, stariji brat Maktoum ga je 1995. imenovao dubajskim princem. Nakon što je Maktouma preminuo, šeik Mohammed je početkom siječnja ove godine postao emir i vladar Dubaija, te premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata. 

Šeik Mohammed se smatra najjačom političkom i poslovnom osobom u Dubaiju, arhitektom modernog Dubaija i pokretačkom snagom ubrzanog razvoja grada u poslovno središte Bliskog Istoka. Sa svojom prvom ženom, Salmom, ima tri sina, Rashida, Hamdana i Maktouma, međutim puno više pozornosti privlači njegova supruga princeza Haya bint Al-Hussein, kći bivšeg jordanskog kralja Husseina i kraljice Alie, te polusestra sadašnjeg jordanskog kralja Abdullaha II.

Na Forbesovoj listi najbogatijih ljudi na svijetu vladar Dubaija je na petom mjestu, a imovina mu je procijenjena na deset milijardi dolara. Čak dva puta se upisao u Guinnessovu knjigu rekorda - prvi puta 1981. godine kada je na vjenčanje s princezom Salmom 1981. godine potrošio 44 milijuna dolara, a ugostio je čak dvadeset tisuća ljudi. Drugi put rekorder je postao kupnjom tada najskupljeg konja pod imenom Snaffi dancer za 10,2 milijuna dolara.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene