Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napad na Sašu Lekovića

STANKA ZBOG POKUŠAJA ATENTATA ''Očito ne možemo zaštititi svoje građane''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski zastupnici odmah su se digli na noge i počeli izlaziti iz sabornice pa ih je predsjedavajući Božo Petrov morao pozivati natrag dok formalno ne odredi stanku.

13:58 Goran Beus Richembergh (Klub HNS-HSU) kazao je kako zabrinjava činjenica da policija nije riješila nijednu prijavu za prijetnje i napade nanovinare."To je nedopustivo. Gospodin Leković je zamalo izgubio glavu." Pozvao je Vladu Republike Hrvatske da odmah reagira.

Pročitajte i ovo Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u Marija Selak Raspudić Reforma Hrvatskog sabora Selak Raspudić: "Željezna ograda, simbol HDZ-ove Vlade, stvar je prošlosti"

"To su mali miševi, jadnici, luzeri - uvijek anonimno, uvijek nepotpisano, projiciraju svoju nemoć i svoj jad, svi smo u sandučićima nalazili takve prijetnje, ali ovo su ozbiljne stvari. Više je od devedeset slučajeva trenutno u kojima se konkretnim ljudima, novinarima, vrlo konkretno prijeti. Zabrinjava činjenica da nijedan slučaj nije istražen do kraja", upozorio je Richembergh.

Istaknuo je da ova država očito ne može zaštititi svoje građane, osobito one kojima je osnovno sredstvo za rad sloboda javne riječi.

13:56 Milorad Pupovac kazao je kako cijene napore kolega i pridružit će im se u tome. Ali ako parlament ne može osigurati zaštitu novinarima, "onda ne znam kako ćemo to riješiti. Oni su pretpostavka za demokratsko društvo".

Istaknuo je Lekovićev rad i dodao kako on već neko vrijeme prima uvrede i prijetnje. "Ako postoji kontinuirana kampanja koja ljude svrstava na jednu stranu i stavlja im naljepnicu koja može biti opasna, i ako se to dva puta dogodi, a jedini je posao gospodina Lekovića da je predsjednik HND-a i nikakav drugi, koji bi mogao biti motiv ovakvom napadu, onda je naša zadaća da to riješimo. Ako se zna o kome je riječ, o kakvim grupacijama, jer ostavljaju jaki potpis, onda je na parlamentu da reagira."

Naveo je i sve lošiji radnopravni položaj novinara, zbog čega su posebno izloženi pritiscima.

13:48 Jasen Mesić u ime Kluba HDZ-a osudio je sve prijetnje i napade na novinare te istaknuo vrijednot slobode pisanja i izražavanja. Apelirao je na sve novinare koji prime bilo kakve prijetnje da to odmah prijave.

Istaknuo je kako nije siguran da je pravi način da se reagira zazivanje stanke već treba ispitati što se dogodilo i dobiti prave informacije.

13:45 Nenad Stazić ukazao je na niz napada na novinare, a podsjetio je i na atentat na Pukanića. Spomenuo je i Mirjanu Rakić, kojoj se također prijetilo i bila je izložena šikaniranju. "A zašto? Zato što je gospođa izvršavala svoju zakonsku obavezu."

Podsjetio je i na prijetnje koje su upućene ravnatelju HAVC-a te kazao kako nijedan taj napad ili prijetnja nikada nisu razriješeni. "Stoga Klub SDP-a traži hitnu sjednicu Odbora za medije i da u ovaj Sabor dođe ministar unutranjih poslova, da čujemo od njega zašto je policija tako neefikasna."

U ime Kluba SDP-a Nenad Stazić zatražio je danas stanku u Hrvatskom saboru zbog, kako je kazao, pokušaja atentata na predsjednika Hrvatskog novinarskog društva Sašu Lekovića. Pridružili su mu se i klubovi zastupnika SDSS-a i HNS-a te HDZ i Most.

Saborski zastupnici odmah su se digli na noge i počeli izlaziti iz sabornice pa ih je predsjedavajući Božo Petrov morao pozivati natrag dok formalno ne odredi stanku.

Leković, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, pukim slučajem je u četvrtak izbjegao po život opasnu prometnu nesreću za koju je, prema svemu sudeći, odgovoran zasad nepoznati počinitelj koji mu je prepilio dva vijka na kotaču automobila.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene