Zoran Milanović pobijedio je Kolindu Grabar-Kitarović sa 104.901 glasa više. U drugom krugu predsjedničkih izbora odnio je pobjedu s 1.034.389 glasova (52,67 posto), dok je Grabar-Kitarović osvojila 929.488 glasova odnosno 47,33 posto.

Galerija


Milanović je uvjerljivo pobijedio u Zagrebu, dok je Grabar-Kitarović izmakao "Škorin" Osijek, ali i Zadar i Split. Milanović je osvojio devet županija, Grabar-Kitarović 12 i dijasporu.

Vezani članci Zoran Milanović Milanović o Jandrokovićevoj fotografiji: ''Super kupaći. Je li se to slikao na Šoderici ili pred kućom svoga punca?" Andrej Plenković Plenković o Milanoviću: ''Pa ja ne znam što je prevarant danas govorio i gdje je točno bio, imali smo puno posla.'' Komentirao i Jandrokovićevu sliku u kupaćem

Milanović je pobijedio u većini velikih gradova i županijskih središta, a najuvjerljiviju pobjedu zabilježio je u Zagrebu, gdje je osvojio 227.609 glasova ili 73.922 glasa više od Grabar-Kitarović.

Grabar-Kitarović u Zagrebu je u drugom krugu izbora doživjela potop. U Zagrebu je osvojila 153.687 glasova ili 40,31 posto, dok je Milanović osvojio 227.609 glasova ili 59,69 posto. Milanović je osvojio Zagreb i u prvom krugu izbora, ali sa samo 126.142 glasa ili 33,02 posto.

Kada joj je protivnik bio Ivo Josipović, Grabar-Kitarović također je izgubila u Zagrebu, ali s razlikom od tek 4 posto.

Grabar-Kitarović izgubila je i u Zagrebačkoj županiji. Osvojila je 66.349 glasova, dok je Milanović osvojio 79.499 glasova.

U Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, Milanović je osvojio oko 87 tisuća glasova više od Kolinde Grabar Kitarović, što mu čini ogroman udio u ukupnoj razlici od stotinjak tisuća glasova.

Gradovi za Milanovića

Općenito, Zoran Milanović pobijedio je u većini velikih gradova i županijskih središta.

Grabar-Kitarović većinu je osvojila tek u Dubrovniku, Gospiću, Požegi, Slavonskom Brodu, Šibeniku i Vukovaru. Dubrovnik je pritom bio i grad s najmanjom razlikom jer je Grabar-Kitarović tamo osvojila tek 106 glasova više od svog protukandidata, dok je u Slavonskom Brodu Milanovića pobijedila za 158 glasova.

Tijesnu pobjedu sa 456 glasova razlike Grabar-Kitarović je zabilježila i u Požegi, dok je u Šibeniku pobijedila s osvojenih 912 glasova više od Milanovića.

Novi je predsjednik s malom razlikom od 956 glasova pobijedio u Osijeku koji je u prvom krugu osvojio Miroslav Škoro. U Karlovcu je razlika bila 625 glasova u Milanovićevu korist, a u Virovitici 921 glas.

Milanović je s razlikom od preko 20.000 glasova pobijedio u Rijeci, a njegove jake utvrde na ovim su izborima bili i Pula, Pazin, Varaždin, Čakovec i Koprivnica. U Splitu je Milanović pobijedio s razlikom od 2.851 glas.

"Slučaj" Lumbarda

Iako su na nizu biračkih mjesta imali razliku od svega nekoliko glasova, Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović u Lumbardi, na otoku Korčuli su ih dobili jednak broj.

Za svakog od njih glasovao je po 271 birač, pokazuju rezultati Državnog izbornog povjerenstva (DIP). Od 1110 birača u Lumbardi, glasovalo ih je 570 (51,35 posto), nevažećih je bilo 28, a važećih 542 listića.

"Tuđmanovo" Veliko Trgovišće izabralo je Zorana Milanovića sa 1103 glasova birača, dok je Grabar-Kitarović osvojila 995 glasova.

U Orahovici, rodnom mjestu Stjepana Mesića pobijedio je Milanović.

Kako su glasale županije

Milanović je najviše glasova birača dobio u Zagrebačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj, Koprivničko-križevačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Primorsko-goranskoj, Istarskoj i Međimurskoj županiji te u Gradu Zagrebu.

Najbolji rezultat Milanović je ostvario u Gradu Zagrebu i Istarskoj županiji, a najgore je prošao kod birača u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović pobjedu je odnijela u čak 12 županija i u inozemstvu, ali joj to nije bilo dovoljno za pobjedu.
Više glasova od Milanovića osvojila je u Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj, Ličko-senjskoj, Šibensko-kninskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji te u dijaspori.

Grabar-Kitarović najbolje je prošla kod birača u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje ima oko 30 tisuća glasova više od Milanovića, dok je najlošiji rezultat zabilježila u Međimurskoj i Istarskoj županiji.

Kolinda Grabar-Kitarović u inozemstvu osvojila 87,91 posto glasova

Grabar Kitarović osvojila je 87,91 posto glasova u inozemstvu, dok je Zoran Milanović dobio 12,08 posto glasova.

Grabar-Kitarović veći je broj glasova osvojila u Srbiji, Austriji, Mađarskoj i Italiji, dok je Milanović pobijedio u Sloveniji.

Grabar-Kitarović premoćno je pobijedila i u Afganistanu, gdje je na izbore izašao 101 hrvatski vojnik. Veći broj glasova osvojila je i u Crnoj Gori, Rusiji, Albaniji, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Njemačkoj.

Milanović je pak pobijedio u Irskoj, Kini, Velikoj Britaniji i Danskoj.

Zoran Milanović u Albaniji nije dobio niti jedan glas

Milanoviću je izostala podrška Albanije, naime tamo nije dobio niti jedan glas, Grabar-Kitarović dobila ih je 7. U Finskoj su i jedan i drugi kandidat osvojili 5 glasova. U Brazilu je na birališta izašlo tek 7 birača, 4 su glasala za Milanovića. (MT/Hina)