Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavio Vanđelić

Obnova Zagreba: U ponedjeljak javni poziv za popravak dimnjaka, krovišta, dizala...

Ravnatelj Fonda za obnovu od potresa Damir Vanđelić najavio je da će u ponedjeljak raspisati Javni poziv za iskazivanje interesa građana pogođenih potresom, za obnovu nekonstrukcijskih elemenata zgrada na području Grada Zagreba i Krapinsko-zagorske županije.

"Planiramo u ponedjeljak objaviti Javni poziv za iskaz interesa osoba pogođenih potresom za provedbu organizirane obnove nekonstrukcijskih elemenata višestambenih zgrada, stambeno-poslovnih zgrada, poslovnih zgrada i obiteljskih kuća na području Grada Zagreba i Krapinsko-zagorske županije", rekao je Damir Vanđelić u petak na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Potres Nova podrhtavanja Potres kod Rijeke: ''Kratko, ali žestoko!'' Tomislav Tomašević o obnovi - 1 190 milijuna eura Tomašević pohvalio obnovu Zagreba pa kritizirao ministra: "Nadam se da će država što prije to učiniti"

Dodao je kako očekuje da će tisuće zgrada biti obuhvaćeno tim pozivom te će stoga morati razgovarati o prometnoj regulaciji, pogotovo za Grad Zagreb.

Predaja zahtjeva građana krenula bi već u studenom, jednako kao i nabava usluga, a početak radova planiran je za siječanj ili veljaču.

Vanđelić je pojasnio kako obnova nekonstrukcijskih elemenata obuhvaća popravak ili uklanjanje i ponovnu izvedbu oštećenih dimnjaka, krovnih vijenaca i parapeta te balkonskih ogradnih zidova, popravak ili uklanjanje i ponovna izvedba dijelova zabatnih zidova na tavanu ili u potkrovlju, djelomično ili potpuno prezidavanje nenosivih (pregradnih) zidova materijalom iste ili manje mase, popravak krovišta (lokalna zamjena rogova, letvi, kosnika).

Uz to, uključuje i zamjenu dijelova pokrova (crijepa, sljemenjaka), popravak pukotina u nekonstrukcijskim elementima, popravak ili zamjena dijelova krovne limarije, krovnih prodora i popravak krovne izolacije, te popravak dizala i stubišta.

Iznoseći redovito kvartalno izvješće Fonda za obnovu, Vanđelić je rekao kako se do 15. listopada u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine nalazi 13.703 zahtjeva građana, od čega ih je 511 obrađeno, što znači da je obrađeno 3,73 posto zahtjeva.

Fond je ukupno dobio 1169 akata za obnovu, a od toga je 841 kompletno riješen tj. njih 72 posto.

Rekao je i da je njegov Fond 30. rujna dobio prvu odluku za izgradnju zamjenske obiteljske kuće u Zagrebu te na njoj rade. Poručio je kako je od 25 kuća za koje su dobili rješenje Ministarstva o uklanjanju, njih 11 već uklonjeno, a ostale će biti u nekoliko idućih tjedana. Smatra i da će biti potrebno 12 do 13 mjeseci od dobivanja odluke o uklanjanju kuće do useljenja građana.

Fond za obnovu Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije dosad je proveo 264 jednostavne nabave, 123 javne nabave te 28 dražbi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene