Nakon godinu i pol - stigla je prva odluka o gradnji kuće oštećene u potresu. A kad će profunkcionirati obnova oštećenih zgrada, donosi Dnevnik Nove TV.

Galerija Damir Metelko - 1 Matea Čorić Obnova Zakona o obnovi - 2 +1 Damir Metelko - 2

Vlasnici kuća razrušenih u potresu koji čekaju obnovu, izgubili su već dosta vremena. Što se događa i kako se čitava situacija odvija, za Dnevnik Nove TV na terenu je provjerila reporterka Matea Ćorić.

Kad će uopće profunkcionirati obnova?

"Donesena je tek odluka, a za gradnju ove kuće ima još dosta papirologije. Natječaj za projektiranje, natječaj za izvođača. U idealnim uvjetim gradnja kreće krajem godine", kazala je Matea Ćorić, koja je ispred kuće koju čeka obnova razgovarala s vlasnikom, Damirom Metelkom iz Jalševca.

Na pitanje o proceduri koja ga sada očekuje, Metelko je kazao kako sada kreće natječaj, a onda i gradnja. Kako je rekao, nakon prvih godinu dana koja je izgubljena, a odnosi se na razdoblje između potresa u Zagrebu i potresa u Petrinji, sve je išlo relativno brzo.

Ozlijeđeni dječak - 1 Komad fasade u centru Zagreba pao na glavu dječaka: "Njegovo lice bilo je puno krvi, kapalo je po podu, odjeći..."

Papire je, kako kaže, predao u 12. mjesecu, u ožujku je dobio rješenje, a u travnju je bilo rušenje kuće.

"Nismo znali kakve papire treba predati pa smo privatno napravili elaborat o rušenju sa statičarima. Svi papiri bili su spremni", kazao je Metelko. Na pitanje koliko je do sada uložio, odgovorio je između pet i šest tisuća kuna.

Ističe kako su svi vlasnici u potresu srušenih kuća izgubili prvih godinu dana, no onda su krenuli mobilni timovi sa savjetima, koji su sve ubrzali.

Zgrade u Zagrebu nakon potresa Predložen niz mjera za obnovu porušenoga grada: Ne ispune li suvlasnici svoje obveze, država bi mogla upisati hipoteku

Iz Fonda su nam odgovorili da bi kuća trebala biti gotova u lipnju iduće godine. A tada će već biti dvije godine od potresa. Dvije godine, jedna obnovljena kuća. Koliko će trebati za preostalih 7 i pol tisuća crvenih i žutih oštećenih objekata u Zagrebu - i vrhunski matematičari teško bi izračunali.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju