Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tlo ne miruje

Unatoč svemu, oni svoj grad ne ostavljaju: "Najradije bih se rasplakala...", "Bude se različite emocije, strah, ljutnja. Čovjek shvati koliko je nemoćan"

Aktualno Galerija Potres Potres Foto: DNEVNIK.hr Marta Kalfić, Petrinja Marta Kalfić, Petrinja Foto: DNEVNIK.hr Snježan Prevolnik Snježan Prevolnik Foto: DNEVNIK.hr +0 Potres Galerija 1/4 >>
Još jedna stresna noć je iza stanovnika Banovine. Oko dva sata, tlo se ponovno snažno zatreslo. Potres jačine 4,2 po Richteru osjetio se i u Zagrebu. Srećom, nije prouzročio nove štete.

Ni osam mjeseci od razornog potresa, za Petrinjce nema mirnog sna. Tlo se i sinoć snažno zatreslo. ''Ja bih se najradije rasplakala, mi Petrinjci smo već i okolo oko Petrinje već sa živcima otišli'', kazala je Božica Boltožić.

''Tu se bude različite emocije, od straha, nemoći, ljutnje. Čovjek shvati koliko je nemoćan", rekla je Marta Kalfić.

Stranica za praćenje potresa bilježi više od 3800 svjedočanstava o ovom potresu. Pa čak i onih koji su više od stotinu kilometara dalje od epicentra, izvijestila je reporterka Jelena Rastočić.

Mjerni uređaji hrvatskih seizmologa zabilježili su da je riječ o snažnom potresu. ''Magnitude 4,2 prema Richteru, epicentar lociran nedaleko od Petrinje. Potresi koji se dešavaju sada na tom području su dio te serije naknadih potresa za koje smo već u početku rekli da će trajati ne samo godinu dana, nego vjerojatno i duže od dvije godine'', pojasnio je seizmolog Snježan Prevolnik za Dnevnik Nove TV.

Petrinjski vatrogasci zaprimili su pozive za sanaciju oštećenih dimnjaka. No, ljestve su im oštećene, a samo su četiri vatrogasca na raspolaganju. Pomoć bi im kažu, dobro došla.

''Umorni smo, padamo s nogu, morao sam ljude pustiti na godišnji, nema ovdje nas 50-60, nas je samo 26 tako da imamo druge intervencije, razvozimo klime po kontejnerima ljudima, pomažemo transporte kontejnera, vode... Imamo jako puno prijevoza u okolna sela'', rekao je vatrogasni zapovjednik Zvonko Ljubičić.

  Pročitajte i ovo Ines Ivančić, rukovoditeljica Seizmološke službe PMF-a 4,2 prema richteru Jak potres na Baniji, za njim još jedan: "Strašno je zdrmalo. Crkla sam od straha". Seizmologinja otkrila koliko dugo još možemo očekivati ovako jaka podrhtavanja

Pročitajte i ovo Colonia u Petrinji - 2 publika svih uzrasta Emotivni Petrinjci uz energičnu Coloniju proslavili Dan grada pa nakratko zaboravili sve muke kroz koje su prošli

Veći angažman države i odgovore traži inicijativa Petrinjsko proljeće. Konkretno, školska godina se bliži, a odgovor primjerice koji su sigurni koridori za kretanje djece još uvijek nemaju. Unatoč strahu i problemima svoju Petrinju - ne ostavljaju.

''Mi smo odlučili ostati u ovom gradu i boriti se za ovaj grad. Stvarno moramo biti spremni na sve. Očito je borba velika, ovakve situacije poput sinoć malo nas izbace iz takta, ali onda kad dođe jutro shvatite da morate biti još jači za nastavak svega onoga što nas čeka'', zaključila je Marta.

Tlo u Hrvatskoj osim na Banovini, treslo se i kod Makarske. Potres od 2,9 koji se tamo osjetio nije izravno povezan s petrinjskim, ali je riječ o istom uzroku generiranja potresa, odnosno pomicanju istih ploča.

Više o potresu pogledajte u priloženom videu. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene