Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon razornog potresa

Inicijativa branitelja Petrinje o pristiglim donacijama: "Imamo fotografije skladišta gdje se skrivaju"

Aktualno Galerija Ivo Vranić Ivo Vranić Foto: DNEVNIK.hr Građevinski materijal u Petrinji - 1 Građevinski materijal u Petrinji - 1 Foto: DNEVNIK.hr Građevinski materijal u Petrinji - 2 Građevinski materijal u Petrinji - 2 Foto: DNEVNIK.hr Građevinski materijal u Petrinji - 3 Građevinski materijal u Petrinji - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Građevinski materijal u Petrinji - 4 Galerija 1/5 >>
Inicijativa branitelja grada Petrinje održala je konferenciju za novinare na kojoj su pokazali fotografije skladišta građevinskog materijala za koji tvrde da se ne dijeli građanima.

Inicijativa branitelja grada Petrinje održala je konferenciju za novinare. Predsjednik inicijative Ivo Vranić kazao je da je u Petrinji dokumentirano dosta donacija koje su nestale. 

Pročitajte i ovo New York - 2 Podrhtavanje Potres snažno zatresao New York, osjetio se i u okolnim saveznim državama Potres u Petrinji Slab potres Novo podrhtavanje tla na Baniji: "Petrinja - samo tutanj pod zemljom, ko grmljavina"

"To je dolazilo na privatno skladište tvrtke NIL-Ž. 5. siječnja je došlo iz BiH oko 118 tona materijala vrijedno oko 500 tisuća eura preko Maljevca, ocarinjeno je u Karlovcu. Donacija je građevinskog i elektromaterijala, radne obuće i odjeće, alata i pila, kupaonske opreme i ormarića, betonskih blokova, crijepa, opeke, blokova, daske, cementa...", naveo je Vranić i dodaje da se ne zna tko je to dobio. "Većina građana kaže da nije dobila ništa", navodi Vranić.

"Donacija iz Austrije, 9. siječnja, došlo je 21 vozilo s agregatima, grijalicama, folijom i ostalom opremom. Deset šlepera građevinskog materijala, miješalice i alati u vrijednosti od 1,5 milijuna eura", rekao je Vranić.

Materijal prekriven najlonima

"Želimo reći da Grad na čelu s gradonačelnikom ne funkcionira, građani čekaju da se podijeli građevinski materijal. Dan-danas građevinski se materijal ne dijeli ili se dijeli podobnima", rekao je Vranić i pokazao nekoliko fotografija na kojima se vidi građevinska oprema.

"Imamo slike gdje se skriva taj građevinski materijal", rekao je Vranić. "Imamo fotografije iz Šljivara. Materijal je pokriven najlonima, a čovjeku nije pao crijep s kuće", kazao je.

"Opeka se nalazi u skladištu Komunalca u Ulici Ive Maline. Tamo se nalazi i građevinski materijal", dodao je Vranić.

Pitaju kad će se početi dijeliti građevinski materijal

"Nas zanima zbog čega je taj materijal skladišten u skladištu Komunalca, gdje je prevezen iz privatnog skladišta NIL-Ž. Devet šlepera koji su došli na parkiralište ni danas se nije počelo dijeliti", rekao je.

"Nema komisije, nikakvog povjerenstva, ničeg. Pitamo Civilni stožer i gradonačelnika Dumbovića kad će se to i kome podijeliti", rekao je Vranić.

Iz Mostara stigao cement

"Imamo informaciju da je iz Mostara stigao cement 4. ožujka. 24 tona cementa na paletama stiglo je iz tvornice cementa u Kaknju. Imamo i broj deklaracije. Stigla je i blok cigla. Pitamo javno - zašto se to ne dijeli ljudima? Zbog čega zelene i narančaste naljepnice nisu mogle niti mogu popravljati svoja krovišta?" pitao je Vranić.

Podnio kaznenu prijavu protiv Dumbovića

Navodi da je podnio kaznenu prijavu zbog protuzakonite mobilizacije protiv Dumbovića.

"Mi nismo stručne osobe koje bi trebale dijeliti donacije, to bi trebali dijeliti njegovi zaposlenici i građevinski inženjeri. Na taj način nas se pokušava ušutkati, no mi nećemo odustati", poručio je Vranić.

"Nemoguće je da Grad Petrinja i Civilna zaštita ni danas ne surađuju sa Stožerom kojem je na čelu Tomo Medved", rekao je Vranić. "Imamo fotografije skladišta gdje se skrivaju donacije", dodao je Vranić.

Navodi i da imaju saznanja kako se stanarima zgrada koje su planirane za rušenje - dolaze uplatnice za pričuvu. "Tko još naplaćuje pričuvu za stanove u zgradu u kojima se ne može i ne smije stanovati i koje su za rušenje?", pita se Vranić.

"Imali smo prosvjede, uhićivani su ljudi, ne znamo što se događa. Pozivamo sve građane da nam se pridruže u mirnim prosvjedima, u okvirima zakona. Mora se krenuti", poručio je Vranić.

"Netko mora odgovarati"

"Netko mora odgovarati za život građana u kontejnerima kad dođe ljeto i trideset i više stupnjeva. Zamislite kako će tada biti živjeti u kontejnerima", poručio je Vranić i pozvao sve na razotkrivanje kriminala koji se, kako je naveo, događa u Petrinji nakon razornog potresa.

"Nitko nas neće zastrašiti i prestrašiti, istraživat ćemo kojekakve šljivare i zatamnjena skladišta. Gradonačelnik, Grad Petrinja, poglavarstvo i gradski vijećnici koji su izglasali sramotnu podjelu 10 milijuna kuna koje su došle za građane", rekao je Vranić.

"A što su oni napravili? Osam milijuna kuna otići će poduzetnicima za koje znamo koji su, a ostalo građanima. Svi gradski vijećnici - neka vas bude sramota što ste digli ruku za takvu podjelu. Ta je donacija stigla za građane, a ne za poduzetnike koje su novce dobili preko nekakvih veza i kumstava", zaključio je Vranić.

"Narod je na rubu strpljenja. Ovo predugo traje i ne znamo dokle će trajati", dodao je Vranić.

Tenzije u Petrinji ne smiruju se već neko vrijeme. Građani nakon dolaska donacija traže podjelu građevinskog materijala.

U verbalnim sukobima građana i gradonačelnika Petrinje Darinka Dumbovića pale su i teške riječi zbog kojih su podnesene kaznene prijave zbog prijetnje.

Dumbović je kazao ranije kako je potrebno napraviti dobar plan za podjelu donacije i osnovao je povjerenstvo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene