Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HRVATSKA ODLUČUJE

Posljednji je dan kampanje, u ponoć počinje izborna šutnja

Glasačka kutija
Glasačka kutija Informer
Aktualno Galerija +0 Glasačka kutija Galerija 1/1 >>
Još u petak sudionici izbora za Hrvatski sabor, političke stranke i koalicije, mogu se predstavljati biračima, koji će svoje mišljenje o njima i njihovim programima iskazati na biralištima, u nedjelju, 5. srpnja.

U petak u ponoć nastupa dvodnevna izborna šutnja tijekom koje je zabranjena svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena izbornih rezultata, objavljivanje fotografija u sredstvima javnog priopćavanja, izjava i intervjua kandidata itd.

Pročitajte i ovo Ružica Vukovac brojne reakcije Vukovac pozvala na postupak protiv urednika Novosti, niz reakcija zastupnika Mislav Bago zove zastupnike BAGO ZVAO SABORSKE (NE)RADNIKE Sjede u Saboru, a malo ih se čuje: ''Kad progovorim, ljudi misle - evo kriminalca''. I onda šutite? ''Pa u principu da''

U proteklih 15 dana službene promidžbe birači su imali priliku upoznati gotovo 2700 kandidata sa 192 liste. Broj listi po izbornim jedinicama nije isti - kreće se od 13 u 5. do 22 u 7. izbornoj jedinici.

Na izbornim listama žena je 41 posto, a prosječna dob kandidata je 48,6 godina.

U 12. izbornoj jedinici, u kojoj osam zastupnika biraju nacionalne manjine, 17 je kandidata, a već sada je jasno tko će ponovno zastupati mađarsku i talijansku manjinu. Naime, za po jednog zastupnika tih manjina samo je po jedan kandidat, Robert Jankovics odnosno Furio Radin.

Saborski zastupnici, njih 151, biraju se neposredno tajnim glasanjem na mandat od četiri godine. U 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj bira ih se po 14, dijaspora bira tri, a pripadnici manjina osam saborskih zastupnika.

Zbog epidemije koronavirusa i mjera zaštite koje se primjenjuju, nedjeljni parlamentarni izbori jedni su od najzahtjevnijih od stjecanja hrvatske neovisnosti.

Izbore će provoditi oko 75 tisuća ljudi, glasat će se na oko sedam tisuća biračkih mjesta u Hrvatskoj i inozemstvu, sve će pratiti gotovo 8700 promatrača. Pravo glasa ima 3 milijuna 860 tisuća hrvatskih birača.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene