Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dugovi rastu

Marić: "Dugovi zdravstva su devet milijardi kuna", Beroš: "HDZ ima rješenje za financijsku stabilnost"

Zdravko Marić
Zdravko Marić Foto: DNEVNIK.hr
Ministar financijska Zdravko Marić izjavio je u srijedu kako su dugovi zdravstvenog sustava u zadnjem tromjesečju dosegli iznos od devet milijardi kuna te je najavio nužne promjene i reforme kao bi sustav postao financijski održiv.

"Nije još 10 milijardi, ali dugovi rastu. Normalno da smo obzirom na koronu imali i dodatne potrebe za financiranjem zdravstva. Sustav se pokazao kao vrlo kvalitetan u smislu funkcioniranja liječnika, sestara, tehničara i ostalog osoblja, ali u isto vrijeme financijske okolnosti su takve da je nužno napraviti određene promjene, reforme kako bi sustav postao financijski održiv", rekao je novinarima Marić nakon užeg kabineta Vlade.

Pročitajte i ovo Vili Beroš Sramotan slučaj Nakon našeg teksta ministar Beroš najavio: "Postoji rješenje za pacijente koje muče termini za dijalizu" Vili Beroš Nakon Plenkovića VIDEO Vili Beroš poručuje s TikToka: "Zapratite ovaj profil, stisnite plusić"

Na pitanje koliki je točno dug, Marić je kazao kako ga nije gledao posljednjih par dana, ali imaju podatke za prvo tromjesečje 2020. godine, prema kojima je dug u zdravstvenom sustavu dosegnuo iznos od devet milijardi kuna.

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je pak kako je u izbornom programu HDZ-a sadržano rješenje koje bi omogućilo zdravstvenom sustavu da postane financijski održiv, ocijenivši kako on trenutno nije održiv ni dobar, pogotovo za bolesnike.

"Na početku mandata rekao sam da zdravstveni sustav nije u najboljoj financijskoj situaciji i da moramo napraviti rješenja koja bi omogućila da on bude financijski održiv. U izbornom programu HDZ-a nudimo rješenja koja će adekvatnije utemeljiti financijsko poslovanje zdravstvenog sustava, jer na ovaj način on nije održiv ni dobar, poglavito za građane, odnosno bolesnike", rekao je Beroš novinarima prilikom predstavljanja početka rada Operativnog vatrogasnog zapovjedništva.

HDZ-ov program orijentiran na prevenciju i dostupnost primarne zaštite

Komentirajući SDP-ov zdravstveni program, Beroš je kazao kako u njemu nema senzacionalnih elemenata.

"Fokusirani smo na naš program, a on je orijentiran prema preventivnim aktivnostima. U sklopu tih preventivnih aktivnosti naglašavamo potrebu organiziranja samodostatne proizvodnje cjepiva i pripravaka od krvne plazme", istaknuo je Beroš.

Najavio je nova digitalna rješenja u sustavu kako bi se poboljšala dostupnost i ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu.

"Moramo raditi na poboljšanju dostupnosti primarne zdravstvene zaštite. Od prvog dana svog mandata govorim da je potrebno uvođenje hitne helikopterske medicinske službe, uskoro uvodimo brodice koje će omogućiti takav transport među našim otocima i priobalnim centrima", najavio je Beroš.

Kazao je kako planiraju raditi na procesu kategorizacije i akreditacije zdravstvenih ustanova. Dodaje kako je inzistirao kod upravnih vijeća zdravstvenih ustanova da njihovi članovi budu i ekonomski stručnjaci.

Nacionalni plan borbe protiv raka u završnoj je proceduri, a on je temelj za sustavna rješenja koja će se pružati onkološkim bolesnicima.

Beroš kaže da i dalje nastoje po prvi puta ustrojiti petogodišnji plan specijalističkog usavršavanja, čiji je nedostatak uvjetovao da je zdravstvo sada u teškoj situaciji.

"Željeli bi ispraviti i ustrojiti promišljanje o potrebama zdravstvenog sustava u budućnosti, te na taj način regulirati da nam više nikad ne nedostaje liječnika u pojedinim dijelovima zemlje", istaknuo je.

I vatrogasci će dobiti detaljne upute u vezi koronavirusa

Komentirajući pandemiju koronavirusa, Beroš je naglasio da s obzirom na zbivanja u bližem okruženju i Kini "opreza nikad dosta", a smatra kako će virus i mjere imati određeni utjecaj i na vatrogasnu sezonu.

"Hrvatski zavod za javno zdravstvo je i vatrogascima dao detaljne upute koje se odnose na sve što bi trebali pripaziti", rekao je Beroš.

Na pitanje kako planiraju nadomjestiti nedostatak Damira Krstičevića na izbornim listama HDZ-a, Beroš je kazao kako su svaki izbori priča za sebe, te da mu nije cilj doseći broj glasova koje je Krstičević imao.

"Meni je cilj da HDZ-ova lista u cjelini osvoji najveći broj mandata i osvoji povjerenje građana koji će, vjerujem, prepoznati ono što svaka Vlada ili stranka koja želi voditi državu mora imati. To su jasna vizija razvoja, iskustvo u upravljanju krizama i dokazana postignuća u rješavanju tih problema", poručio je Beroš.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene