Obavijesti Video Pretražite Navigacija
prva hrvatska ESG Akademija

Od 2023. godine značajni izazovi za poslovnu zajednicu: Pripremite svoje poslovanje na novo financijsko i izvještajno razdoblje uz stručne predavače ESG Akademije Hrvatske gospodarske komore

PR
PR Foto: PR
Iako se o održivom razvoju i poslovanju kontinuirano govori u javnom prostoru, potreba za nadogradnjom praktičnih znanja i vještina u području ESG-a neprekidno raste. Na HGK Akademiji polaznici će dobiti konkretna znanja i vještine koji im mogu pomoći u narednom razdoblju.

Hrvatska gospodarska komora u listopadu pokreće prvu hrvatsku ESG Akademiju na kojoj će brojni stručni predavači iz akademske zajednice, realnog sektora i financijskih institucija staviti svoje znanje na raspolaganje. Cilj Akademije je educirati, informirati i povezati pripadnike gospodarstva i poslovne zajednice na temu okolišnih, društvenih i upravljačkih (ESG) kriterija održivog razvoja.

Pročitajte i ovo PR HGK donosi Izazovi su veliki, ali gospodarstvo ima alate, resurse i kreativnost za izgradnju svijeta koji održivo napreduje Konferencija HGK HGK KONFERENCIJA Naše najjače karike: Renomirani poduzetnici o prilikama u međunarodnim vodama i uključivanju u lance vrijednosti


Kratica ESG (environmental, societal, governmental) odnosi se na različite društveno odgovorne aspekte upravljanja. U dijelu društvenih kriterija to uključuje dostojan rad i ljudska prava, lokalnu zajednicu te zdravlje i sigurnost na radnom mjestu; okolišni aspekt tiče se dobavljačkog lanca, energije, biološke raznolikosti, zaštite vode i prirode te štetnih emisija CO2, dok se upravljački kriteriji odnose najviše na antikorupcijske politike, rodnu ravnopravnost i mogućnost napredovanja bez diskriminacije, praksi nabave te ekonomskog učinka svake tvrtke.


Akademija je odgovor na jasno iznesene potrebe članica HGK, a kao nastavak u smjeru poticanja održivog poslovanja, poput nedavno održane konferencije Podržimo održivo koja je okupila značajan broj sudionika iz gospodarske zajednice i neke od vodećih svjetskih autoriteta za održivost.


Na prvoj strateškoj radionici o održivom poslovanju kao temelju stvaranja vrijednosti govorit će predstavnici akademske zajednice s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu poput prof. dr. sc. Mislava Ante Omazića te prof. dr. sc. Hane Horak koji će govoriti o održivom poslovanju i vodstvu. Angelika Brnada, menadžerica s dugogodišnjim iskustvom na najvišim pozicijama u multinacionalnim tvrtkama u području održivog razvoja polaznicima će pojasniti važnost procjene klimatskih rizika, dok će mr.sc. Tamara Tarnik, znanstvenica s 20 godina iskustva u organizaciji i vođenju poslova vezanih za zaštitu okoliša održati predavanje na temu implementacije i usklađivanja ESG-a s Uredbom o taksonomiji.

Iako se o održivom razvoju i poslovanju kontinuirano govori u javnom prostoru, potreba za nadogradnjom praktičnih znanja i vještina u području ESG-a neprekidno raste. Na HGK Akademiji polaznici će dobiti konkretna znanja i vještine koji im mogu pomoći u narednom razdoblju.


„Tvrtke koje ne posluju u skladu sa principima održivog razvoja, ne ulažu u inovacije i razvoj, ne transformiraju se u nove poslovne modele i načine rada, više neće biti konkurentne. Globalna kriza mijenja način na koji živimo i radimo, a izazovi s opskrbom postaju sve izraženiji te zahvaćaju sve više tržišnih aspekata. Nove geopolitičke okolnosti ne ostavljaju puno prostora za manevar i tvrtke koje u narednom razdoblju postanu energetski i društveno učinkovite ostvarit će dugoročno najveći povrat investicije te podići vlastitu konkurentnost“ – izjavila je Marija Šćulac Domac, direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj Hrvatske gospodarske komore.

PR PR (Foto: PR)


Iako se o održivom razvoju i poslovanju kontinuirano govori u javnom prostoru, potreba za nadogradnjom praktičnih znanja i vještina u području ESG-a neprekidno raste. Obveze koje proizlaze iz europskog Zelenog plana se posebno odnose na kompanije čije poslovanje utječe na čitavo društvo te one sa strogim internim pravilima usklađenosti u cijelom lancu opskrbe. ESG je ujedno i poticaj tvrtkama da o svojim ulagačima, dioničarima i široj društvenoj zajednici krenu promišljati odgovorno i cjelovito.


Radionicama će polaznici dobiti sveobuhvatan prikaz
koncepta održivosti i ESG-a iz perspektive poslovanja tvrtki te se kroz primjere u praksi dotaknuti teme procjene klimatskih rizika i financiranja održivosti.


Temi ESG-a treba pristupati odgovorno i informirano uz prilagođen pristup politikama svake pojedinačne kompanije. Nefinancijsko izvještavanje od iduće godine postaje jedan od ključnih izazova svim tvrtkama koje žele privući ulagače te ostvariti dugoročnu dodanu vrijednost za dioničare, partnere i šire društveno okruženje, a uz HGK ESG Akademiju tom izazovu mogu pristupiti opremljeni novim saznanjima i alatima za uspješnu implementaciju kriterija održivosti u svoje poslovne procese.

Više na https://www.hgk.hr/esg-akademija-hrvatske-gospodarske-komore-najava

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene