Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Virovitičko podravska županija se nalazi u kontinentalnom dijelu Republike Hrvatske na prostoru dodira središnje i istočne Hrvatske. Zapadni dio županije nalazi se na prostoru bilogorske Podravine, a istočni dio županije, na prostoru slavonske Podravine. Virovitičko podravska županije je poveznica Slavonije i Podravine. Granica koja nikada nije razdvajala, koja je uvijek spajala i bila bitna karika u svim društvenim promjenama tokom stoljeća. Ona je uvijek bila spoj središnje i istočne Hrvatske. Prostor Županije je izdužen u obliku pravca istok-zapad. Ovdje je jasno vidljiva reljefna podjela, na, sjeverni prostor podravske nizine, i, južni, brdsko planinski prostor koji obuhvaća sjeverne padine Bilogore, Papuka i Krndije. Osim što je poveznica Slavonije i Podravine, ona je i spoj nizine i visine. U povijesti je oduvijek figurirala kao veliko prometno središte jer, tu, na spoju Podravine i Slavonije križaju se dva važna prometna koridora: transverzalni, primarnog značaja, jer je najkraći i prometno najpogodnija veza Srednjeg Podunavlja i srednjeg Jadrana i; longitudinalni, sekundarnog značaja, koji slijedi tok rijeke Drave i povezuje Republiku Hrvatsku sa zapadnim i istočnim susjedima.


Površina županije: 2.021 km2
Broj stanovnika: 93 389
Prosječna neto plaća: 3118kn
Broj zaposlenih: 10095

Vezani članci Slika nije dostupna Rezultati izbora za župana i za Županijsku skupštinu Zagrebačke županije Slika nije dostupna Rezultati izbora za župana i za Županijsku skupštinu Primorsko-goranske županije

Gradovi: 3 (Orahovica, Slatina, Virovitica)

Općine: 13 (Crnac, Čačinci, Čađavica, Gradina, Lukač, Mikleuš, Nova Bukovica, Pitomača, Sopje, Suhopolje, Špišić Bukovica, Voćin, Zdenci)

ŽUPANIJSKO POGLAVARSTVO

Župan: Tomislav Tolušić (HDZ)
Zamjenici župana: Zvonimir Koić (HSLS), Zvonimir Šimić (HSP)

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

Broj zastupnika: 41 (HDZ/HSLS 17, HSS/SDP/HNS 17, HSP 5, HSU 2)
Predsjednik Županijske skupštine: Boris Hlavati (HSP)

Sjedište županije: VIROVITICA

Broj stanovnika: 23.189

GRADSKO POGLAVARSTVO

Gradonačelnik: Ivica Kirin (HDZ)
Zamjenik gradonačelnika: Dinko Filipović (HDZ)

GRADSKO VIJEĆE

Broj vijećnika: 19 (HDZ 10, SDP/HNS/HSS 5, HSP 2, HSU 1, NEZAVISNA GRADSKA LISTA 1)
Predsjednik gradskog vijeća: Željka Grahovac (HDZ)

Službena stranica županije