Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zavirili smo iza izbornih kulisa

Tko se više znojio, u čijem se stožeru najviše popilo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U stožerima svih kandidata neizvjesnost se osjećala tijekom cijele nedjeljne večeri. Dok su se prebrojavali glasovi i odlučivalo o političkim sudbinama, mi smo zavirili iza izbornih kulisa. Naša kamera provjerila je tko se više znojio, u čijem se stožeru najviše popilo, gdje se najbolje jelo.

Već nakon prvih izlaznih anketa Nove TV, u minuti kada su zatvorena glasačka mjesta, oči sadašnjih i bivših gradonačelnika bile su uprte u Mislava Bagu. Kandidati s ohrabrujućim neslužbenim rezultatima nisu skrivali zadovoljstvo, dok su se drugi mudro držali principa - nije gotovo dok nije gotovo. Ingrid Antičević Marinović, SDP-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Zadra dobro je predvidjela što joj je činiti u slijedećem mandatu. Euforija je u njenoj ekipi izostala. S većinom glasova Zadrom će vladati HDZ-ov Zvonimir Vrančić. Njegova stranačka kolegica iz Dubrovnika sa slavljem će morati još malo pričekati.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poziv kandidatima 'Potrošač' traži podizanje kvalitete javnih usluga, a ne samo cijene Slika nije dostupna Obećanja izbornih kandidata

Ipak, produžetak u drugi krug sa SDP-ovim Vlahušićem, nije narušio atmosferu u Šuičinom stožeru, zabilježile su kamere Provjerenog. Gradonačelnika tek u drugom krugu dobit će i dva najveća hrvatska grada. Ovogodišnje lokalne izbore svakako je obilježila kandidatura čovjeka koji je zasigurno otvorio jedno novo poglavlje na domaćoj političkoj sceni, Željka Keruma. I dok mu njegov protukandidat Ranko Ostojić predbacuje uspjeh na račun bogatstva, a ne političke umješnosti, Kerum svojim biračima obećava posao i dobru plaću. U zapadnim demokracijama upravo je bogatstvo bitan preduvjet za uspješnu političku kampanju. Kerum – gradonačelnik danas je realna opcija, što će zasigurno unijeti velike promjene u dosadašnjim pravilima političke igre.

Ostojić računa s biračima koji nisu na prodaju kako kaže. Nadmoć Kerumovih postotaka u nedjeljnoj noći nije mu pokvarila veselje. Kerum je zasigurno prestao biti - Kuretova briga. Splitski gubitnik HDZ-u nije uspio zadržati još jedan splitski mandat. U njegovom stožeru nije bilo slavlja, tek tu i tamo pokoji sok. S nekoliko sokova prošlo je i slavlje njegovog zagrebačkog kolege.  Jasen Mesić oprostio se od kandidature u prvom krugu.

HDZ imao razloga slaviti

U stranačkoj središnjici atmosfera je bila puno življa. HDZ imao je razloga slaviti usprkos neuspjehu velikih gradova. S osvojenih 14 županija, HDZ je itekako imao razloga za zadovoljstvo, ipak tijekom izborne noći, prvi puta Ivo Sanader nije prisustvovao iščekivanju rezultata u stožeru svoje stranke. Konce je u rukama držala Jadranka Kosor, budno prativši odnose glasova. Nakon podijeljenog ushićenja Kosorica se povukla na viši kat, što je bila opća praksa tijekom večeri, većine političkih lica u svim stožerima. Među novinarima se provodilo tek nužnih sat – dva.

Te noći najviše se šetalo od Bandićevog stožera u praškoj do SDP-ove središnjice na Iblerovom i obrnuto. Horda novinara u oba smjera pratila je političare ne bi li dočekala službeno očitovanje. U Kregarovom stožeru vrlo ležern aatmosfera. Njegova ekipa nije skrivala oduševljenje ulaskom u drugi krug.

'Pobjednici kao žmigavci?!'

I dok su novinari lijevali znoj u SDP-u ne bi li obavili svoj posao u HSS- sasvim druga slika. Seljaci su rezultate iščekivali u veseloj atmosferi, uz janjetinu i gemišt. Čini se da su se oni najviše opustili. U odajama SDP-a nakon službene pressice Milanovića, novinari su još uvijek čekali Bandićevu službenu izjavu. Dogodila se oko jedan sat poslije ponoći. Gdje drugdje nego na ulici između Praške i Iblerove.

Na upit novinarke 'Zašto nam niste prije dali izjavu kao neki vaši suparnici, nego smo morali čekati dosad?', Bandić je dogovorio: 'Ne mogu pobjednici stalno se pojavljivali okolo kao žmigavci.' Nastavak slijedi. Za deset dana pred nama je još jedna duga i uzbudljiva noć. A nakon nje hrvatsku naciju čekaju četiri nove – još duže i još 'uzbudljivije' godine!

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene