Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koalicija zadovljna rezultatima

Sanader: Još nisam odlučio o svojoj kandidaturi za predsjedničke izbore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici stranaka vladajuće koalicije izrazili su danas zadovoljstvo izbornim rezultatima, koje tumače kao pokazatelj dobre politike koalicije na državnoj razini.

'Suglasili smo se da je ovo naša pobjeda i da su birači dali svoje povjerenje koaliciji koja je s manjim odstupanjima zastupljena gotovo na području cijele države', kazao je predsjednik HDZ-a Ivo Sanader, nakon sastanka u središnjici HDZ-a. Podsjetio je da je koalicijski sporazum potpisan prije nešto više od godinu i pol te da je koalicija gotovo na polovici mandata. 'Ovo je bila prva potvrda, prvi test i zahvaljujem građanima koji su potvrdili da koalicija na državnoj može koalirati i na lokalnoj razini', kazao je Sanader.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Jasen Mesić - kandidat za gradonačelnika Sanader: Konačno je jasno da SDP ima dvije liste u Zagrebu Slika nije dostupna Sanader: Koalicija sa SDP-om i HNS-om, zašto ne?!

>> Drugi krug za devet župana i osam gradonačelnika županijskih središta

Opovrgnuo je, međutim, pisanje 'Nacionala' da se nakon dobrih rezultata na lokalnim izborima odlučio na predsjedničku kandidaturu te da je o tome obavijestio suradnike. 'Nisam nikome ništa kazao jer ni sam, kad je riječ o meni, nisam donio odluku', kazao je Sanader. Potvrdio je da će HDZ o tome odlučiti nakon lokalnih izbora, ali i upozorio da su 'i lipanj i srpanj i kolovoz i rujan nakon lokalnih izbora'. 'Rujan je vjerojatno najbliži', dodao je Sanader, najavivši da će u stranci i koaliciji o predsjedničkim izborima razgovarati tijekom ljeta.

'Mi smo fleksibilna koalicija'

Na pitanje smetaju li mu optužbe HSS-ovca Stipe Gabrića da su članovi HDZ-a kupovali birače u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, odgovorio je kako ga 'smetaju svaka laž i neistina pa i to'. Uvjeren je, međutim, da to neće utjecati na odnose u koaliciji. 'Mi smo fleksibilna koalicija. Priznali smo Kosovo pa nije utjecalo', kazao je Sanader.

Najavio je angažman vodstava koalicijskih stranaka i u drugom izbornom krugu, kao i da će se stranke međusobno podržavati u sredinama u kojima nisu koalirale, a u kojima su kandidati neke od njih ušli u drugi krug. Sanader je ponovio da će o podršci u drugom krugu u Zagrebu i Splitu odlučiti ogranci, a odbacio je nagađanja da će se HDZ odreći Ante Đapića. 'Ne odričemo se Đapića. Ušli smo u tu koaliciju, Đapić je ušao u drugi krug i mi to smatramo uspjehom i podržat ćemo ga i u drugom krugu, u kojem očekujemo odličan rezultat', rekao je Sanader. Ponovno je ustvrdio da je velika većina HDZ-ovih birača u Splitu podržala Željka Keruma te da će oni odlučiti i u drugom krugu. Naglasio je, međutim, da se središnjica neće miješati u odluku gradskog odbora HDZ-a koga će podržati u drugom krugu.

Koalicijski partneri ističu da su dobar izborni rezultat ostvarili u teškim okolnostima svjetske ekonomske krize i blokade pregovora. 'Ovo je nama i našim partnerima bila najteža kampanja, jer nam gotovo ništa nije išlo na ruku i drago mi je da su građani vrednovali teške poteze u teška vremena te da nisu tražili populizam', rekla je predsjednica HSLS-a Đurđa Adlešič. Izrazivši zadovoljstvo izbornim rezultatom svoje stranke, Adlešič je ocijenila kako je takav rezultat dokaz da građani HSLS-u 'ne samo da nisu zamjerili koaliciju s HDZ-om, nego su je i nagradili'.

'U sredinama gdje su u drugom krugu HSS i HDZ, ostvarena je pobjeda u prvom krugu'

Izbornim rezultatom zadovoljan je i predsjednik HSS-a Josip Friščić, koji istiće da je njegova stranka osvojila planirani broj dužnosničkih mjesta. Naglasio je da su stranački ogranci autonomno odlučivali o koaliranju. 'Dobili su punu slobodu i to ih stavlja u poziciju, jedne da slave zbog dobrih procjena, a druge da zajedno s nama proanaliziraju kako dalje', kazao je Friščić. Podsjetio je da će se u mnogim sredinama u drugom krugu HSS-ovi kandidati natjecati protiv HDZ-ovih te naglasio kako se stranke u to neće miješati, nego da će odluke prepustiti građanima.

'Oba su naša', dodao je Sanader, ocijenivši da je u sredinama u kojima su u drugi krug prošli HDZ-ovci i HSS-ovci ostvarena 'pobjeda u prvom krugu'.

SDSS-ovac Mile Horvat izbore je ocijenio vrlo teškima, a rezultati u prvom krugu su im, kaže, zadovoljavajući, iako su ostvarili 20 posto manje od očekivanog. U drugom krugu očekuje dobre rezultate, a podsjetio je i da će se uskoro održati i dopunski izbori u 50 općina, 15-ak gradova i 10-ak županija u kojima srpska nacionalna manjina ima pravo na zamjenike načelnika općina, dogradonačelnike i dožupane.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene