Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smatraju se pobjednicima

Svi zadovoljni: I SDP i HDZ proglasili pobjedu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Očekivano, dvije najveće hrvatske stranke HDZ i SDP zadovoljne su rezultatima. I jedni i drugi smatraju se pobjednicima. No, brojčano, HDZ je osvojio više područja premda gubi neke stare utvrde.

Za HDZ je situacija riješena u pet gradova, SDP je osvojio tradicionalnu četvorku. U drugom krugu SDP će boriti za Zagreb. HDZ i SDP zamijenili su uloge u Gorici i Sisku. Mrtva trka između dviju najjačih stranki vodi se i u Šibeniku. Bore se i za Vukovar. HDZ-ov Dubrovnik opasno je ugrozio HNS. U prvom krugu lokalnih izbora četiri HDZ-ova župana završili su utrku i osvojili virovitičko-podravsku, zadarsku, vukovarsko-srijemsku te ličko-senjsku županiju. SDP je odahnuo u tri županije. Crveni župani mašu pobjedničkim zastavicama u krapinsko-zagorskoj, sisačko-moslavačkoj te primorsko-goranskoj županiji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prijevremeni izbori Birači 9 gradova i 8 općina glasaju za gradonačelnike i načelnike Slika nije dostupna Pismo predsjednika HDZ-a Karamarko Hrvatima u BiH: Izađite na izbore jer položaj Hrvata ovisi o ovim izborima

>> 'Kerum ne bi uspio bez naših birača, a da su sada parlamentari izbori, slavili bismo'

>> 'Snažni smo, ali moramo ojačati i u malim sredinama'

>> Zagreb, Split, Osijek i Dubrovnik u drugi krug
 

Seljaci već tradicionalno osvajaju zagrebačku, koprivničko križevačku te bjelovarsko bilogorsku županiju. HNS je osvojio varaždinsku županiju. Tako su birači kaznili HSS i HDZ zbog smjene HNS-ova župana Radimira Čačića. HDZ u drugom krugu vodi bitku za otimanje Dubrovačke županije točnije želi ju preoteti Jambu, te požeško slavonsku nastoji izbiti iz ruku SDP -u. Premoć imaju i u karlovačkoj, splitsko-dalmatinskoj, šibensko-kninskoj te brodsko-posavskoj županiji. Posavec je izgubio Međimurje koje potencijalno osvaja SDP u koaliciji s Posavčevom bivšom strankom HNS-om. IDS premoć ima u istarskoj, HDSSB u osječko baranjskoj županiji. HDZ ima većinu u 14 županijskih skupština, dok SDP ima prevlast u pet i u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene