Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Grad Zagreb

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grad Zagreb glavni je i najveći grad Republike Hrvatske. Ujedno je i kulturno, znanstveno, gospodarsko, političko i administrativno središte Republike Hrvatske sa sjedištem Sabora, Predsjednika i Vlade Republike Hrvatske. Grad Zagreb, kao glavni grad Republike Hrvatske ima Ustavom određen poseban status iz kojega proizlazi da obavlja poslove iz samoupravnog djelokruga grada i županije. Grad Zagreb nadležan je i za poslove državne uprave iz djelokruga ureda državne uprave, a obavljaju ih upravna tijela Grada Zagreba. Zagreb se nalazi u kontinentalnoj središnjoj Hrvatskoj, na južnim obroncima Medvednice te na obalama rijeke Save. Nalazi se na nadmorskoj visini od 122 metara (Zrinjevac). Povoljan zemljopisni smještaj na jugozapadnom kutu Panonske nizine, između alpke, dinarske, jadranske i panonske regije, uzrok je činjenici da se Zagreb nalazi na prometno čvorištu puteva između Srednje i Jugoistočne Europe te Jadranskog mora.

Površina: 641,355 km2
Broj stanovnika: 779 145
Prosječna neto plaća: 4973 kn
Broj zaposlenih: 366.757

Pročitajte i ovo Ilustracija Kritična situacija Više od 800 milijuna ljudi gladuje, a G20 ostvaruje rekordne zarade: Umjesto da se oporavljaju, siromašne zemlje vraćaju dugove Slika nije dostupna O sustavu odvoza otpada Tomašević otkrio koliko su kazni i upozorenja ovih dana napisali komunalni redari

GRADSKO POGLAVARSTVO
Gradonačelnik: Milan Bandić (SDP)
Zamjenici: Ivo Jelušić (SDP), Ljiljana Kuhta Jeličić (SDP)

GRADSKA SKUPŠTINA
Gradska skupština kao predstavničko tijelo: ima 51 gradskog zastupnika (sdp 19, hdz 7, nezavisni – nezavisna lista tatjane holjevac 4, hss 4, hsu 3, hns 3, hsp 2, hsls 1, dc 1, nezavisni 7)
Predsjednica: Tatjana Holjevac (nezavnisna lista)
Potpredsjednici: Berislav Radić (HSS), Petar Kuzele (HSU), Danira Bilić (HDZ), Stipe Tojčić (nezavisni)
Tajnik: Greta Augustinović Pavičić

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene