Kandidat za gradonačelnika Zagreba Tomislav Tomašević koji nakon prvog kruga uvjerljivo vodi na konferenciji za medije rekao je kako će u Skupštini imati većinu sa SDP-om te dodao kako od gradskih pročelnika očekuje da daju mandat na raspolaganje.


Na početku obraćanja Tomislav Tomašević je zahvalio biračima i najavio kampanju za drugi krug.

Vezani članci Boris Jokić i Sabina Tandara Knezović Analiza Borisa Jokića: "Ako se HDZ i SDP ne promijene u sljedeće tri i pol godine, očekujem za njih veliki problem" Tomislav Tomašević - 4 Tomašević izabran za gradonačelnika Zagreba: Pogledajte rezultat u odnosu na zlatno doba Milana Bandića

"Bez obzira na veliku prednost, dati ćemo sve od sebe u drugom krugu. Naši članovi će obilaziti kvartove i razgovarati s građanima kako bismo riješili probleme", kazao je.

Stabilna većina sa SDP-om

Najavio je i kako očekuju stabilnu većinu u skupštini sa strankama od centra prema lijevo.

"Očekujemo razgovore sa SDP-om oko slaganja većine, ali tu ne očekujemo probleme. Bez nas se neće moći donijeti niti jedna odluka, no tražit ćemo konsenzus sa svima", rekao je.

Istaknuo je kako je tijekom kampanje propješačio 1800 kilometara i više od 2 mliijuna koraka tijekom kampanje.

"Svaki glas nam je ključan jer očekujemo veliki legitimitet za provođenje promjena koje smo obećali", rekao je.

Tomašević je poručio kako očekuje da pročelnici i direktori Holdinga i gradskih poduzeća daju svoje mandate na raspolaganje.

"To je uobičajena demokratska praksa, naše je pravo da to tražimo kao i da ocijenjujemo njihov rad. Naše je pravo da ocjenjujemo njihov rad", rekao je Tomašević i najavio preustroj Gradske uprave.

Na pitanje očekuje li zbog toga radne sporove, rekao je kako će sa pravnom službom prolaziti što je moguće

"Svi oni koji su zakonito zaposleni i rade svoj posao nemaju se čega bojati, ali nećemo dozvoliti da netko ne dolazi za posao i da za to nema posljedica. Bit će reda u gradskoj upravi", rekao je.

Nećemo fejkati javne natječaje

Ponovio je kako planiraju zapošljavati putem javnih natječaja.

"Ne želimo fejkati javne natječaje, nismo nikome obećali da će biti pročelnik", rekao je i dodao kako još nisu razgovarali o tome tko će biti predsjednik Skupštine.

Naglasio je kako će i dalje voditi pozitivnu kampanju i poručio kako protukandidat Miroslav Škoro vodi kampanju straha. 

"Sve takve izjave su nam smiješne, ali što očekivati od njega", rekao je Tomašević i osvrnuo se na podmetanja s telefonskim anketama i SMS-ovima u kampanji. 

"Njegova taktika ne prolazi u Zagrebu, mi nećemo demonizirati suparnike", rekao je. 

Od HDZ-a, kaže Tomašević, ne očekuje ništa.

Najavio je i maksimalno korištenje europskih fondova i gradske imovine. 

Na pitanje hoće li kao poput pokojnog Bandića imati tri vozača, rekao je kako će maksimalno skresati službene automobile.

"Što je više moguće na posao ću dolaziti javnim prijevozom, pješice ili biciklom, a službeni automobil koristiti samo kad je to neophodno zbog gustog protokola", poručio je. 

Istaknuo je kako je Zagreb siguran rezultat, ali da će inzistirati na slučajevima poput paleža automobila žene koja se žalila na buku žičare. 

Kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Darija Dolenec osvrnula se ne rezultate izbora i kazala kako je Tomašević ostvario premoćnu većinu.

 "Građani su prepoznali naš partnerski odnos prema njima", kazala je Dolenec. 

Luka Korlaet, kandidat za zamjenika rekao je kako su građani prepoznali vrijednost participacije te u sljedeća dva tjedna najavio direktnu komunikaciju s građanima. 

Istraživanje: Škoro ga teško može pobijediti

Tomislav Tomašević ostvario je uvjerljivo vodstvo u prvom krugu lokalnih izbora za gradonačelnika Zagreba te osvojio 45,15 posto glasova. U drugom krugu snage će odmjeriti s Miroslavom Škorom (Domovinski pokret).

Prema istraživanju Dnevnika Nove TV teško da Škoro u drugom krugu može ugroziti Tomaševića koji bi glatko trebao odnijeti pobjedu sa 60,4%, dok bi Miroslav Škoro ostao na 21,7%. Gotovo 18% ispitanika u anketi ne želi se očitovati. No kad bi i oni svi glasali za Škoru ne bi mu bilo dovoljno da dostigne Tomaševića.

Za Tomislava Tomaševića glasalo bi 65% Klisovićevih glasača, dok bi za Miroslava Škoru u drugom krugu glasovalo 50% birača Zvonimira Troskota, zatim trećina birača Davora Filipovića i trećina birača Jelene Pavičić Vukičević.

 

 

 

 

 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju