Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nismo zaboravili

"Što me gledaš, hoćeš li kroše, majmune glupi?": Prisjetite se kako je izgledala utrka za Split prije četiri godine i koja su obećanja ostala neispunjena

Aktualno Galerija Nismo zaboravili - Split, lokalni izbori 2017 - 3 Nismo zaboravili - Split, lokalni izbori 2017 - 3 Foto: DNEVNIK.hr Nismo zaboravili - Split, lokalni izbori 2017 - 5 Nismo zaboravili - Split, lokalni izbori 2017 - 5 Foto: DNEVNIK.hr Nismo zaboravili - Split, lokalni izbori 2017 - 4 Nismo zaboravili - Split, lokalni izbori 2017 - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Nismo zaboravili - Split, lokalni izbori 2017 - 1 Galerija 1/4 >>
Izbori za prvog čovjeka grada pod Marjanom nikada nisu dosadni. Kandidata ne manjka, i više su nego živopisni te će se i ove godine voditi žestoka borba za fotelju gradonačelnika najvećeg dalmatinskog grada.

Dok se novi pretendenti javljaju svaki dan, nakon Rijeke, Osijeka i Zagreba vrijeme je da prisjetimo tko je sve bio u utrci za Split prije četiri godine i koja su obećanja dominirala kampanjom.

U prvom krugu bilo je osmero kandidata, a najviše glasova, njih 30,40 posto osvojio je Željko Kerum koji se i ove godine natječe za mjesto gradonačelnika.

Unatoč prednosti u prvom krugu, u drugom je pobjedu odnio HDZ-ov Andro Krstulović Opara koji se ove godine neće kandidirati već će se posvetiti svome zdravlju i obitelji.

Spaladium Arena, Karepovac, istočna obala...

Kampanjom su prije četiri godine dominirali problemi sa Spaladium Arenom, sanacijom odlagališta otpada Karepovac, viškom zaposlenih u Banovni te gradnjom istočne obale.

Nismo zaboravili - Split, lokalni izbori 2017 - 4 Nismo zaboravili - Split, lokalni izbori 2017 - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Kad je riječ o istočnoj obali svi su kandidati isticali kako je to projekt koji predstavlja budućnost Splita i nedosanjani san svih stanovnika "najlipšeg grada na svitu".

Pročitajte i ovo Nova prometnica u Splitu - 2 Cesta od zlata Nakon pet godina najveće POS-ovo naselje u zemlji konačno dobilo odgovarajuću prometnicu: "Dosad smo živjeli u divljini." No apsurdnih prometnih rješenja u Splitu ima još

Pročitajte i ovo Ribarnica Zaredali su se potresi u podmorju Seizmolozi objašnjavaju kad treba strahovati od tsunamija. Ipak, podrhtavanja su Dalmatincima donijela i jednu korisnu stvar

Četiri godine i nekoliko propalih natječaja kasnije, Split još uvijek nema uređenu istočnu obalu, no sredinom veljače otvoreni su radovi na rekonstrukciji i nadogradnji koji bi trebali biti završeni početkom sljedeće godine.

Nismo zaboravili - Split, lokalni izbori 2017 - 4 Nismo zaboravili - Split, lokalni izbori 2017 - 5 Foto: DNEVNIK.hr

Spaladim Arena je pak stajala 80 milijuna eura, a danas jedva preživljava. Prije četiri godine se pak u sučeljavanju na Novoj TV prebacivala se odgovornost između grada i države, a teških riječih nije nedostajalo.

Vrijeđanja i psovke

Novog gradonačelnika čeka i donošenje novog GUP-a, a tu su i vječni problemi s odvajanjem otpada, prometnom infrastrukturom i Marjan pred izdisajem.

No, u prethodnoj kampanji više od konkretnih ideja i rješenja u prvom su planu bila vrijeđanja i udarci ispod pojasa. Nerijetko su takvi verbalni obračuni bili na rubu fizičkog sukoba.

Nismo zaboravili - Split, lokalni izbori 2017 - 4 Nismo zaboravili - Split, lokalni izbori 2017 - 4 Foto: DNEVNIK.hr

Tako je tijekom sučeljavanja u Slobodnoj Dalmaciji, Kerum Oparu nazvao budalom i optužio ga da je bio prostitutka u Milanu, a kad su se kamere isključile, mikrofoni su zabilježili i prijetnju u kojoj je Kerum Opari rekao: "Što me gledaš, hoćeš li kroše, majmune glupi". Nakon toga, Kerum je pokupio stvari i iznerviran napustio salu te na izlazu svome protivniku dobacio – "pederčino". Snimku možete preslušati ovdje.

Kampanja za ove izvore još se zahuktava, no živopisni kandidati jamče kako će borba za Split i ove godine biti uzbudljiva do samoga kraja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene