Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Gabrijele Kišiček

Stručnjakinja analizirala Tomaševićev i Škorin govor: Tko koristi neoriginalne fraze, a tko s govornicom - nema problema?

Gabrijela Kišiček (Foto: Privatna arhiva)
Gabrijela Kišiček (Foto: Privatna arhiva) Foto: Privatna arhiva
Kako to obično bude, izborna noć donosi pobjednike i njihove slavljeničke, pomalo euforične govore, kao i gubitnike koji nastoje prikriti razočaranje i po principu "u svakom zlu nešto dobro" pronaći razloge za optimizam, poput Davora Filipovića, koji se zadovoljio time da je njegova stranka ipak postigla bolji rezultat nego prije četiri godine.

Tomislav Tomašević apsolutni je pobjednik prvoga kruga izbora u Zagrebu, a pobjednički govor bio je promišljen i pripremljen. I to je dobro jer pokazuje da mu je ta pobjeda važna.

Promišljene figure poput anafore, odnosno ponavljanja početnih dijelova rečenice: ''Večeras su građani Zagreba glasno rekli da''... pa su u govor zgodno ubačene riječi poput ''Možemo'' i ''Zagreb je naš''. Sve to daje govoru dozu poetičnosti i pokazuje da je Tomašević političar koji će zaista pripremi svojih govora posvetiti pozornost.

Ipak, ono u čemu se vidi nedostatak retoričkog iskustva, s jedne strane, jest korištenje neoriginalnih figura i fraza poput ''ostaviti srce na terenu'', ''boriti se protiv koruptivne hobotnice'', ''prodati dušu'' i imati ''otvorene ruke za promjene''.

Pročitajte i ovo Đuro Sessa, presica DIP-a Lokalni izbori 2021. DIP o prvom krugu lokalnih izbora: Na 18 biračkih mjesta ponovit će se glasanje

Cijeli govor tako zvuči poput konfekcijskog i klišeiziranog, a zahvale volonterima koji su ''na kiši i suncu stajali na štandovima'' čak i patetično. Uz to, nedostatak iskustva očit je i u izvedbi. Visoki intonacijski završeci rečenica, isjeckan ritam i neprirodne stanke u govoru kojima nastoji postići dramatičnost, samo stvaraju dojam neprirodnog govora kojem nedostaje lakoće, ležernosti i spontanosti. U cjelini to nije bio loš govor, ali nedostatak političkih nastupa i neiskustvo u političkom govorništvu primjetno je i očito na mnogo razina.

Kod Škore ipak drugačija priča

Za razliku od Tomaševića, Miroslav Škoro s mikrofonom i govornicom nema problema. Njegove su izjave, govori i medijski nastupi uglavnom ležerni, prirodni i doimaju se spontani, bez govorničke nelagode ili treme (upravo je zbog toga jedno od njegovih sučeljavanja u posljednjoj predsjedničkoj kampanji izazvalo toliko čuđenje).

Jučer je on ponovno bio ''onaj stari'', opušten i staložen. Međutim, iza tog prividno mirnog i ležernog stava, dalo se naslutiti da će sadržajno drugi dio kampanje biti žešći, pa čak i ''prljaviji''. Čim je Škoro najavio ''raskrinkavanje'', pa makar to upakirao u najavu ''argumentiranih rasprava'', čini se da možemo očekivati napade, diskreditiranja i retorička diskvalificiranja.

Jedna od njegovih taktika u ovoj kampanji bila je prikazati sebe kao žrtvu, čovjeka kojeg se napada, čovjeka koji svima smeta pa ga se nastoji osramotiti. I ovdje je podsjetio na to da su im „svašta radili“. Druga je taktika tipična populistička.

Ukazuje na opasnost

Nastoji se ukazati na opasnost koja prijeti Zagrebu i Hrvatskoj od ljevice koja je, kako kaže, zapravo radikalna, od zelenih koji to nisu i od onih koji nas žele vratiti u neka strašna prošla vremena.

Apelirati na strah kod ljudi od nekog neprijatelja i opasnosti, a sebe prikazati kao spasitelja i borca protiv ne samo političkog duopola, nego i ovih novih prijetnji "suvremenoj demokraciji" tipična je populistička taktika. Naravno, spomenuo je Škoro i vjeru u Boga i Vukovar, pa time blago podsjetio na sve one vrijednosti koje kao da pripadaju ekskluzivno njemu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Analiza za DNEVNIK.hr Analitičar otkrio kolike su šanse da Tomašević izgubi u drugom krugu i kome prijeti potpuna katastrofa: "Samo je jedno iznenađenje na ovim izborima..."

Sažeto, dva pobjednička govora izbora u Zagrebu potpuno su različita: Tomašević iza pomalo neiskusne i euforične govorne izvedbe govori o promjenama i volji građana, a Škoro iza naočigled smirene i ležerne izvedbe o opasnostima koje prijete i borbi protiv nekih radikalnih oponenata u kojoj će uz Božju pomoć on pobijediti.

Čini se da će se za dva tjedna odlučivati između dva potpuno različita retorička profila političara.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene