Tomislav Tomašević prije 11 godina bio je ''samo'' aktivist koji je rušio ogradu na zagrebačkom Cvjetnom trgu, a sada preuzima grad.

Galerija Prije točno 11 godina Tomašević predvodio prosvjede, sada je u poziciji da preuzme Grad - 1 Prije točno 11 godina Tomašević predvodio prosvjede, sada je u poziciji da preuzme Grad - 2 Prije točno 11 godina Tomašević predvodio prosvjede, sada je u poziciji da preuzme Grad - 3 +7 Prije točno 11 godina Tomašević predvodio prosvjede, sada je u poziciji da preuzme Grad - 4

Tomislav Tomašević u drugom krugu lokalnih izbora izabran je za gradonačelnika Zagreba.

Vezani članci Urša Raukar Urša Raukar: "Očekujemo da svi pročenici i direktori Holdinga stave svoj mandat na raspolaganje" Kandidat za gradonačelnika Zagreba, Tomislav Tomašević Tomašević uz ogroman transparent poručio: "U kampanji sam napravio 2,4 milijuna koraka, potreban je još samo vaš do birališta"

Tomašević je rođen u Zagrebu 13. siječnja 1982. godine. Osnovnu školu završio je u Zaprešiću, a u školi je zaradio nadimak Senf jer je njegove školske prijatelje skraćeni oblik njegova imena podsjetio na senf Thomy, stoji u njegovoj biografiji.

Pohađao je zagrebačku Sedmu gimnaziju u Križanićevoj, a 2000. godine upisao je Pravni fakultet u Zagrebu. Tomašević ga je napustio na trećoj godini kada je shvatio da ga više zanima proučavanje društvenih promjena i sudjelovanje u njima.

Već druga kandidatura

Diplomirao je politologiju na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, a na britanskom je Sveučilištu u Cambridgeu magistrirao u području okoliša, društva i razvoja, nakon čega se vratio u rodni Zagreb.

Tomašević se 2017. godine kandidirao za mjesto gradonačelnika Zagreba iz, kako sam kaže, ''želje da zajedno sa sugrađanima stvara Zagreb koji je otvoren, dinamičan, zelen, živ, održiv, pravedan i koji je na svjetskoj listi najpoželjnijih gradova za život''.

Široj javnosti poznat je kao borac za javni interes u Zagrebu te stručnjak za zaštitu okolišu i upravljanje komunalnim uslugama, a aktivizmom se počeo baviti kada je imao samo 16 godina. Tada se priključio Zelenoj akciji.

Za što se sve borio?

U proteklih je desetak godina sudjelovao u borbama za Varšavsku ulicu i Kamensko te se zalagao protiv privatizacije zagrebačke Čistoće. Prije točno 11 godina u Varšavskoj ulici počeli su radovi na ulazu u garažu Horvatinčićeva centra na Cvjetnom trgu kada su aktivisti Zelene akcije koje je predvodio Tomašević počeli lupati po zaštitnoj ogradi te su je na kraju srušili i rastavili. Ušli su u ograđeni prostor, sjeli na ogradu i zauzeli ograđeno gradilište, a nakon toga su ih opkolili zaštitari i interventna policija.

Kao prioritete za grad Zagreb lider zeleno-lijeve koalicije ističe jeftine i kvalitetne komunalne usluge te svima dostupne javne usluge (vrtići, škole, bolnice, starački domovi).

Zalaže se za povećanje zaposlenosti, poglavito mladih, zelenom industrijalizacijom, instrumentima zelene javne nabave i razvojem društvenog poduzetništva.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju