Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbjegnimo prometne nesreće

Stignite do odredišta živi i zdravi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sigurno pristići na odredište cilj je svakog vozača, a putovanjem za vrijeme godišnjih odmora zbog intenziteta prometa i umora vozača, rizik od nesreća se povećava. Kako se velik postotak vozača odlučuje za putovanje autocestom, upravo njezina kvaliteta daje vozačima lažan osjećaj sigurosti koji često uzrokuje gubitak nadzora nad vozilom. Za sigurnu vožnju potrebno je pridržavati se nekoliko savjeta.

Najviše prometnih nesreća sa smrtnom posljedicom prošle godine dogodilo se upravo u jeku turističke sezone, u kolovozu. Tijekom cijele godine na hrvatskim su cestama poginule 662 osobe u više od 50.000 prometnih nesreća. 'To se događa najvjerojatnije zato što su vozači najčešće umorni i žele što prije doći do odredišta. Vozači najčešće slijeću s ceste ili udaraju u druga vozila zbog brzine, alkohola i nepoštivanja pravila o obvezi propuštanja vozila', smatra instruktor vožnje Goran Tratnjak koji je na sigurno-voziti.net objavio detaljno istraživanje o prometnim nesrećama u prošloj godini.

Pročitajte i ovo Požar automobila u Prečkom - 1 izvidi još traju Doznali smo čiji je auto izgorio na parkiralištu: "Moglo bi biti ozbiljno" Požar automobila u Prečkom - 2 Očevid u tijeku FOTO Noćna buktinja uznemirila građane: Izgorjela čak tri automobila

Bez nervoze

Upravo stoga, put na godišnji odmor izbjegavajte neposredno nakon posla - uzmite vremena i dobro se odmorite, češće se zaustavljajte, osvježite se te protegnite ruke i noge. Vozačima se savjetuje da se u vrijeme vikenda kada je na cesti povećan broja vozila te u vrijeme smjene turista dobro upoznaju s dionicama kojima će putovati, a nije naodmet poznavati niti alternativne pravce. Dobro je uvijek imati uključen radio na kojem se mogu čuti posebna upozorenja koja bi vam mogla biti od velike pomoći.

Prije ulaska u tunel prilagodite brzinu vožnje. Imajte na umu da se oči moraju prilagoditi promjeni razine svjetlosti, a valja znati i da su vremenski uvjeti na izlasku iz tunela ponekad bitno drugačiji nego na ulasku. Poštujte signalizaciju u tunelu – u izvanrednim situacijama, centar za upravljanje tunelom uključit će posebnu signalizaciju pomoću koje se vozače upućuje kako na najsigurniji način reagirati u opasnim situacijama.

Pazite na udajenost

Budući da su tijekom ljeta česte višekilometarske kolone, pazite na udaljenost od vozila koje se nalazi ispred, ona bi pri brzini od 90 km/h trebala biti 50 metara. Razmak povećajte na uzbrdici, ukoliko je cesta kojom vozite mokra ili je smanjena vidljivost. Pratite situaciju i pomoću retrovizora. I za kraj, detektirali smo nekoliko 'prijatelja' vozača: benzinske postaje s uslužnim objektima, odmorišta, prometna signalizacija i SOS telefoni. Posebnu pažnju treba obratiti i na 'neprijatelje' te ih izbjeći ukoliko namjeravate voziti: umor, alkohol, bolest, droga, mobiteli i prekomjerna brzina. Uživajte u sigurnoj vožnji i ugodnom ljetu!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene