Obavijesti Pretražite Navigacija
od sredine svibnja

Poduzetnici traže potpuno otvaranje: "S obzirom na to da je završen treći val..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga Glas poduzetnika zatražila je od ministra Božinovića otvaranje svih gospodarskih djelatnosti od 15. svibnja.

Udruga Glas poduzetnika, poslala je otvoreno pismo ministru Božinoviću, od kojeg traže pokretanje gospodarstva nakon više od godinu dana. Smatraju da je vrijeme da se dozvoli rad svim djelatnostima, budući da je situacija s virusom COVID-19 pod kontrolom i s obzirom na to da je gospodin Capak 3. svibnja istaknuo da je "završen treći val" te da je sve manje zaraženih.

Ističu da su poduzetnici i obrtnici do sada podnijeli veliki teret lockdowna u nekoliko navrata te da je vrijeme da im se omogući rad.

Otvoreno pismo s njihovim zahtjevima prenosimo u cijelosti:

"Poštovani gospodine Božinović, udruga Glas poduzetnika obraća Vam se u ime gotovo 17.000 članova koji traže da se gospodarstvo konačno pokrene nakon više od godinu dana. Budući da je situacija s virusom COVID-19 pod kontrolom i s obzirom na to da je gospodin Capak 3. svibnja istaknuo da je "završen treći val" te da je sve manje zaraženih, smatramo da je vrijeme da se dozvoli rad svim djelatnostima.

Poduzetnici i obrtnici do sada su podnijeli veliki teret lockdowna u nekoliko navrata i vrijeme je da im se omogući rad. Smatramo da se od 15. svibnja treba dopusti rad event industriji, ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru te da se treba dozvoliti održavanje vjenčanja i sajmova uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Poduzetnici i obrtnici kojima je ograničen ili zabranjen rad u zatvorenim prostorima zahtijevaju od Nacionalnog stožera civilne zaštite jasan plan otvaranja i upute kojima se mogu voditi. Niti jedna tvrtka ne može opstati u neizvjesnosti niti planirati svoje poslovanje u ovakvim uvjetima.

S obzirom na to da je epidemiološka situacija povoljna, smatramo da je vrijeme da se poduzetnicima koji organiziraju vjenčanja, sajmove i događanja te ugostiteljima dozvoli rad i u zatvorenim prostorima. Naravno, uz upute Nacionalnog stožera civilne zaštite i uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Osim toga, moramo Vas podsjetiti i na situaciju u event te kulturnoj industriji. Mnogobrojne europske države predstavile su početkom godine planove otvaranja event i kulturne industrije.

Nažalost, Hrvatska još uvijek nema nikakav plan, a poduzetnici i njihovi zaposlenici prepušteni su sami sebi. Neizvjesna situacija utjecat će ne samo na event i kulturnu industriju, već i na turizam koji je okosnica hrvatskog gospodarstva.

Budući da niste objavili plan Nacionalnog stožera civilne zaštite, dovodite u pitanje rezervirane turističke aranžmane kao i buduće rezervacije jer gosti ne znaju što očekivati. Turistička sezona bit će ključna za preživljavanje te opstanak poduzetnika i obrtnika u Hrvatskoj. Stoga smatramo da je otvaranje gospodarstva u svibnju ključan potez.

Moramo istaknuti i da Vlada Republike Hrvatske nije osigurala nadoknadu fiksnih troškova za sve djelatnosti koje bilježe veliki pad prometa te da nema osiguranih financijskih sredstava u fondu za oporavak, što znači da poduzetnike čeka vrlo izazovno i neizvjesno vrijeme.

Nadamo se da ćete uvažiti zahtjeve naših članova koji samo žele raditi i doprinositi svojim radom društvu", navodi se u otvorenom pismu kojeg potpisuje Hrvoje Bujas predsjednik udruge Glas poduzetnika. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene