Ljubljana, ilustracija
Ljubljana, ilustracija Foto: Igor Soban/PIXSELL

U Sloveniji su u ponedjeljak stupile na snagu nove mjere protiv koronavirusa, koje neki epidemiolozi smatraju nedovoljnima da bi se preuzela kontrola nad širenjem epidemije, dok zemlja i dalje bilježi visoki udio testova pozitivnih na covid-19 od 43 posto.


Zadnja 24 sata potvrđena su 1282 slučaja zaraze koronavirusom, uz 12 smrtnih slučajeva među oboljelima i visoki udio pozitivnih testova od 43,3 posto.

Bolnica, ilustracija - 1 Susjedna zemlja od ponedjeljka uvodi nove mjere: Raste im broj novozaraženih, sve više ljudi u bolnicama

Vlada se nije odlučila za zatvaranje nego za mjere koje uključuju strogu kontrolu covid potvrda uz dokument za identifikaciju, kao i ograničavanje radnog vremena za lokale, zabranu rada diskoteka i noćnih klubova, zabranu okupljanja izvan obiteljskog kruga. Unatoč tome, neki misle da to neće biti dovoljno da se stanje stabilizira i spriječi "pucanje" zdravstvenog sustava zbog navala na bolnice.

Koronavirus u Sloveniji, ilustracija Nove mjere i u susjedstvu: Epidemiolozi traže lockdown, Vlada uskoro donosi odluku

"Ove mjere su nedovoljne jer smo svjetski prvaci po relativnom broju aktivnih slučajeva", kazao je za medije imunolog i mikrobiolog Alojz Ihan, dodavši da se boji da bi tako blage mjere mogle biti put u "katastrofu".

"Ovo je odluka za bezglavo prokuživanje širenjem virusa", kazao je Ihan, dodavši da Slovenija time postupa kao vlasti u Velikoj Britaniji, gdje je, kako upozorava, cijepljeno bitno više populacije nego u Sloveniji pa se to može opravdati.

"Kod nas je je praktično svatko i svakodnevno u rizičnim kontaktima dok obavlja životne aktivnosti", upozorio je Ihan dodavši da se trebalo odlučiti za radikalnije mjere umjesto da "skačemo s trećeg kata, nadajući se da ćemo slomiti samo noge", rekao je aludirajući na sadašnje stanje.

U zemlji i dalje raste broj hospitaliziranih, pa je u bolnicama trenutno već 843 oboljelih, od čega 186 na intenzivnim odjelima, dok je 12 pacijenata umrlo.
Prosjek potvrđenih zaraza u jednom danu za zadnji tjedan iznosi 2878, 14-dnevna incidencija 1737. Interes za cijepljenje zadnjih dana raste, ali uglavnom među starijima koji dolaze po treću dozu, pa je broj ukupne populacije koja je dobila potrebne doze cjepiva znatno manji od proklamiranih ciljeva i stagnira na 53,3 posto.

Zbog alarmantnog povećanja broja covid pacijenata i ograničenih bolničkih kapaciteta ministarstvo zdravstva za danas je sazvalo sastanak s vodstvom bolnica i pojačalo koordinaciju kako bi s osiguralo preraspoređivanje potrebnih zdravstvenih kadrova. Ministar zdravstva Janez Poklukar najavio je i mogućnost da se u aktivnosti kadrovskog jačanja preopterećenih bolnica uključe i studenti medicine te učenici srednjih medicinskih škola.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju