Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRITISAK NA BOLNICE

Eksplozija zaraza u susjedstvu: Lockdown je samo pitanje vremena, najmlađi pacijent u bolnici ima samo tri godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Sloveniji se epidemiološka situacija pogoršava te je u zadnja 24 sata potvrđeno 2145 novih zaraza, najviše od početka ove godine.

Sa 7367 testiranja potvrđeno je 2145 novozaraženih, uz visok udio pozitivnih testova koji iznosi 29,1 posto, objavila je vlada.

Od posljedica bolesti COVID-19 umrlo je devet oboljelih.

Visok postotak pozitivnih testova svjedoči da je virus proširen u populaciji, što je zabrinjavajuće, upozorila je infektologinja Mateja Logar, koja od vlade očekuje moguće nove restrikcije ako broj pacijenata na intenzivnim odjelima prijeđe brojku 150, što bi jako opteretilo bolnički sustav.

Premijer Janez Janša upozorio je početkom tjedna da ovako brzo širenje četvrtog vala epidemije vodi u novo zatvaranje društvenih i gospodarskih aktivnosti ako se tempo cijepljenja protiv bolesti COVID-19 bitno ne ubrza i ako se svi ne budu pridržavali propisanih protuepidemijskih mjera.

Novo zatvaranje pitanje vremena?

Trenutačno je u Sloveniji, po službenim podacima, potrebnim dozama cijepljeno 50,7 posto stanovništva, a "eksplozija" zaraza posljednjih dana znači da je država možda pred novim zatvaranjem i da je to "samo pitanje vremena", javljaju danas slovenski mediji.

Ministarstvo zdravstva objavilo je da je u bolnicama 427 oboljelih, od čega 122 na intenzivnim odjelima, te da se može očekivati da će se pritisak na bolnice povećavati.

Najmlađi hospitalizirani pacijent je dijete staro tri godine, a na intenzivnom odjelu je najmlađem pacijentu 35 godina, objavilo je Ministarstvo zdravstva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NAKON SVEGA Necijepljeni pacijenti pune bolničke krevete u Vječnom gradu: ''To je čudno... ne boje se COVIDA, ali se boje cjepiva”
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna HRVATSKA IZ MINUTE U MINUTU Danas više od 3100 novozaraženih, pozitivan svaki treći testirani: Padaju rekordi u više županija
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NEMA IZNENAĐENJA Beroš: ''Veliki skok novozaraženih zabrinjava. Primaran razlog je nedovoljan udio cijepljenih''

Trenutačno je u Sloveniji 14.029 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, sedmodnevni prosjek zaraza u jednom danu iznosi 1204, dok je 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika 665 slučajeva i znatno raste, objavio je Nacionalni institut za javno zdravlje (NIJZ).

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene