Sali, Dugi otok
Sali, Dugi otok Foto: Zeljko Mrsic

Jedna je rođendanska proslava, prije deset dana, bila dovoljna da broj zaraženih u Salima na Dugom otoku poraste toliko da su općinske vlasti bile priseljene zatvoriti i vrtić i školu.


Nakon rođendanske proslave u Salima broj zaraženih popeo se na 41. Zbog toga su zatvoreni i vrtić i škola u Salima i Božavi. Naime na proslavi su bile osobe zaražene koronavirusom, što je izazvalo velik porast broja novozaraženih u najvećem mjestu na Dugom otoku. U ponedjeljak su zabilježene 32 novozaražene osobe.

Vezani članci Učenici, ilustracija - 2 Od idućeg tjedna učenici svih razreda vraćaju se u škole? Dvije županije ostaju na oprezu: "Situacija u okruženju veoma je zabrinjavajuća" Cijepljenje u Hrvatskoj - 2 EU poručuje proizvođačima cjepiva: "Držite se svoje riječi"

''Sigurno se dio transmisije virusa dogodio zbog organizirane rođendanske proslave, no dio zaraženih nije bio na proslavi, već se zaraza pojavila i u obrazovnim ustanovama'', kazao je načelnik Općine Sali Zoran Morović, a prenosi Zadarski.hr.

Koronavirus, ilustracija Učenicima srednjih škola u Varaždinskoj i Osječko-baranjskoj županiji nastava se seli online: "Da pokušamo izravnati epidemiološku krivulju"

Pozornica na Zrću (Foto: Dnevnik.hr) Dvojica ugostitelja prijavljena zbog kršenja mjera, brzo su pušteni na slobodu

Još nije poznato, a pitanje je hoće li i biti, odakle se zaraza počela širiti, U Sale je stigao mobilni tim epidemiologa iz Zadra koji obavlja testiranja. Očekuje ih se i u utorak, kada bi trebali testirati korisnike Doma za starije i nemoćne, a načelnik je izrazio nadu da se u međuvremenu, dok se situacija sa širenjem virusa ne smiri, neće održavati ni mise.

''Na području Općine Sali došlo je do lokalne transmisije virusa, prije svega zbog nepoštivanja preporučenih protuepidemijskih mjera. Stožer Civilne zaštite Zadarske županije na molbu Stožera civilne zaštite općine Sali poslao je mobilni tim koji je testirao veći broj stanovnika sa sumnjom na infekciju koronavirusom te je ustanovljeno da je u dva dana 39 tamošnjih stanovnika pozitivno na COVID-19'', istaknuo je Šime Vicković, načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije.