Cijepljenje, ilustracija
Cijepljenje, ilustracija Foto: Davor Puklavec/Pixsell

U jednom domu za umirovljenike cijepljeni su svi korisnici i djelatnici, no potvrdu o cijepljenju - nisu dobili. Istražili smo kako je to moguće.


Čim je cjepivo stiglo u Hrvatsku, prvi u redu za cijepljenje bili su stariji i korisnici domova za umirovljenike, kao i djelatnici koji se o njima brinu.

Iako je pravilo da se nakon primanja druge doze cjepiva na listu mjesta izdaje potvrda o cijepljenju, iz jednog doma za starije rekli su nam da nitko od korisnika, kao ni djelatnice potvrdu – nisu dobili.

''Došli su iz Zagreba cijepiti nas početkom 3. mjeseca. Nismo dobili ama baš nikakvu potvrdu, papir, kartončić, baš ništa. Rekli su nam samo da je cjepivo Pfizerovo. Zaključili smo da potvrdu dobivamo nakon druge doze, a nju su nam došli dati 13. travnja'', kažu nam.

Cijepe, a nisu ovlašteni dati potvrdu?

Iznenadio ih je odgovor na pitanje gdje je ikakav dokaz da su upravo primili drugu dozu.

''Rekli su nam da oni to ne izdaju jer nisu ovlašteni za to, a da si potvrdu sami skinemo s e-Građana'', kažu iz doma i pitaju se kako bi njihovi stariji korisnici, od kojih su neki teško bolesni, trebali pristupiti e-Građanima i sami pronaći potvrdu.

''Oni to nemaju, niti znaju što je to uopće. Kako da oni i mi sada dokažemo da smo svi cijepljeni? Pojeo vuk magare'', pričaju.

Cijepljenje protiv koronavirusa, ilustracija Ova županija počinje cijepiti bez najave sve koji to žele, primaju i stanovnike nekih drugih županija: "Jučer nam je došla obitelj iz Zagreba..."

Cijepljenje, ilustracija U ovim je mjestima većina stanovnika već cijepljena: "Mislili smo da će biti problema, ali odaziv je odličan"

Kako je moguće da se netko cijepi, a ne dobije potvrdu, upitali smo epidemiologa Bernarda Kaića. On nam je kazao da zaista ne zna kako je tako nešto moguće.

''Kao prvo, kada se nekoga cijepi, mora mu se dati neka vrsta potvrde o tome. Kao drugo, koliko znam, za sada još uvijek nije moguće putem e-Građanina dobiti potvrdu o obavljenom cijepljenju. Mislim da su u nekim slučajevima potvrde o cijepljenju, umjesto korisnicima domova za starije osobe, davane glavnoj sestri doma na čuvanje'', pojasnio nam je Kaić. No u ovom domu potvrda nije dana ni ravnateljici doma, ni korisnicima, ni djelatnicima.

Kako doći do dokaza?

Upitali smo Kaića kako onda uopće doći do dokaza o cijepljenju. ''Onaj tko ih je cijepio trebao bi im izdati potvrde, ali svaki zdravstveni radnik koji cijepi u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi može u registru cijepljenih osoba, e-cijepih, provjeriti je li osoba cijepljena, kada i čime te na temelju toga izdati potvrdu'', rekao je Bernard Kaić.

Da su potvrdu o cijepljenju trebali dobiti, potvrdili su nam i iz epidemiološke službe nadležne za mjesto u kojemu je smješten dom. Priznaju da ni oni ne znaju zašto je cijepni tim rekao da im ne smiju izdati potvrdu, ali ističu da je u ovom slučaju riječ o timu koji pripada Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo jer su im oni pomagali na početku kampanje cijepljenja. ''Potvrdu ćemo mi izdati u roku od 15 minuta, uz ispriku'', kazala nam je glavna epidemiologinja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju