Obavijesti Video Pretražite Navigacija
685.427 oboljelih

U Brazilu najveći porast oboljelih od koronavirusa, Novi Zeland otvara pjenušac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Brazilu je dosad koronavirus potvrđen kod 685.427 ljudi, a umrlo ih je 37.312. Novi Zeland proglasio je kraj epidemije.

Južna Amerika postala je područje s najvećim porastom oboljelih od koronavirusa, a najviše bilježi Brazil, gdje je u nedjelju ukupan broj oboljelih dosegnuo 685.427 te je zabilježeno ukupno 37.312 smrtnih slučajeva, objavilo je brazilsko Ministarstvo zdravstva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Otputovali najbližima Suze zbog otvaranja granice nakon godinu dana blokade: "Nisam očekivala da ću biti toliko emotivna" Slika nije dostupna Rekordan broj novozaraženih Predsjednik slavi prosvjede protiv distance, a u zemlji dnevno umire gotovo 3000 ljudi: "Sretan sam, želimo slobodu"

Brazilska vlada izmijenila je oblik izvještavanja o kretanju zaraze te je u nedjelju objavila samo kumulativne brojke, a ne broj novoboljelih i umrlih u posljednja 24 sata.

U subotu je ta latinoamerička država imala ukupno 35.930 smrtnih ishoda te 672.846 potvrđenih slučajeva COVID-19.

Meksičko Ministarstvo zdravstva izvijestilo je pak u nedjelju o 3484 nova slučaja koronavirusa te 188 umrlih, čime je ukupno u zemlji zabilježeno 117.103 slučaja zaraze i 13.699 smrtnih slučajeva. Vlada je priopćila kako je stvarni broj zaraženih znatno veći od potvrđenih slučajeva.

Broj novopotvrđenih slučajeva koronavirusa u Panami iznosio je u nedjelju 16.425, što je 421 više nego prethodnog dana, a broj umrlih popeo se na 393, priopćila je tamošnja epidemiološka služba.

Novi Zeland slavi

Novi Zeland odustaje od svih ograničenja vezanih za koronavirus, osim pojačanih kontrola na granici, rekla je premijerka Jacinda Ardern nakon što je objavljeno da u toj zemlji nema aktivnih slučajeva koronavirusa. 

"Spremni smo", rekla je Ardern na konferenciji za novinare u Wellingtonu i dodala kako je Novi Zeland imao jedinstven način da slomi virus, piše Guaridan

Od ponoći Novozelanđani će živjeti u zemlji u kojoj se život čini normalnim, onoliko koliko može u doba pandemije, poručila je sugrađanima. 

Javni i privatni događaji moći će se ponovno održavati, a trgovine, ugostiteljstvo i sav javni prijevoz moći će raditi bez mjera fizičkog distanciranja koje su još na snazi u većini svijeta.

"Premda je situacija sigurnija i bolja, još uvijek nema lakog puta u život prije COVID-19, ali odlučnost i fokus na zdravstveni odgovor sada će se usmjeriti u gospodarsku obnovu", rekla je Ardern.

"Iako još nismo završili posao, ne osporavamo da ovo jest prekretnica. Zato mogu li završiti jednostavno: Hvala, Novi Zelande", poručila je premijerka.

Ta tihooceanska država s oko 5 milijuna stanovnika nadvladala je pandemiju, dok se velika gospodarstva poput Brazila, Velike Britanije, Indije i Sjedinjenih Država još uvijek bore protiv virusa.

"Uvjereni smo da smo sada eliminirali virus na Novom Zelandu, ali eliminacija nije stvar vremena, nego upornog napora", istaknula je Ardern.

Ograničenja na granicama uz izolaciju i karantenu ostaju na snazi, dodala je.

Virus je u zemlju stigao potkraj veljače, a sada više nema aktivnih slučajeva, objavilo je ministarstvo zdravstva. Novi Zeland prijavio je 1154 zaraženih i 22 umrlih od COVID-19.

Ministarstvo zdravstva, međutim, oprezno je s proglašavanjem pobjede nad virusom. Ističu da eliminacija ne znači da je virus "trajno iskorijenjen", nego da je zaustavljen "lanac prijenosa" u trenutku kada je zadnja zaražena osoba napustila izolaciju.

Također, zemlja mora "učinkovito spriječiti ili zauzdati svaki budući slučaj uvezen iz inozemstva", dodaje se u izjavi.

Ponedjeljak je 17. uzastopni dan da nema novozaraženih u Novom Zelandu.

"Znam da je ponedjeljak, ali mislim da bih mogao otvoriti bocu pjenušca i podignuti čašu svim ljudima  ovoj divnoj zemlji", rekao je James Shaw, ministar zadužen za klimatske promjene.

"I ne zaboravite oprati ruke", dodao je.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene