Koronavirus, ilustracija
Koronavirus, ilustracija Foto: Josip Regović/Pixsell

Broj novooboljelih u Europi veći je nego u ožujku i travnju, izjavio je u Kopenhagenu direktor za Europu Hans Kluge. Novi apsolutni rekord zabilježen je 11. rujna, s oko 54.000 zabilježenih slučajeva u 24 sata.


Razina prijenosa koronavirusa u Europi je alarmantna, upozorila je u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), koju također brine skraćivanje karantene odlučeno ili planirano u nekoliko zemalja, među kojima i u Francuskoj.

Vezani članci COVID bolnica u Areni Otvara se stacionar Arena, liječnik HV-a otkrio: "Sve je spremno. Sutra primamo prve pacijente. Za vikend će ih doći ukupno 40" Orlando Lopac, vlasnik fitness centra Vlasnik teretana zbog mjera ne krije razočaranje, a ni oni više neće plesati s virusom: "Pad prometa je toliki da već mjesecima radimo s gubitkom"

"Brojevi od rujna trebali bi biti zvono na uzbunu za sve nas diljem Europe, gdje je broj novooboljelih veći od onih iz ožujka i travnja", izjavio je u Kopenhagenu direktor za Europu Hans Kluge.

UN-ova organizacija također je odbila skratiti svoju preporuku 14-dnevne karantene za one koji su bili u dodiru s virusom.

"Naša preporuka 14-dnevne karantene temelji se na našem razumijevanju razdoblja inkubacije i prijenosa bolesti, i promijenili bismo ju samo na temelju promjene našeg razumijevanja znanosti, što za sada nije slučaj", inzistirala je Catherine Smallwood, zadužena za hitne situacije WHO Europa.

U Francuskoj se odlazi u izolaciju na sedam dana u slučaju kontakta. U Velikoj Britaniji na deset dana, a u Irskoj i nekoliko europskih zemalja poput Portugala i Hrvatske razmatra se skraćivanje.

"Uzevši u obzir velike pojedinačne i društvene posljedice skraćivanja karantene, pozivam države regije da prate redovnu znanstvenu proceduru sa svojim stručnjacima i da razmotre sigurne opcije skraćenja karantene", inzistirao je Kluge.

Europska zona WHO-a, u kojoj su 53 zemlje, među kojima i Rusija, zabilježila je gotovo pet milijuna službenih slučajeva i više od 227.000 umrlih od virusa, prema podacima organizacije.

Zbog nastavka epidemije ili većih kapacitet testiranja nego u ožujku i travnju, broj dnevno novooboljelih trenutačno iznosi između 40.000 i 50.000, prema dnevnom vrhuncu od 43.000 1. travnja, pokazuju ti podaci. Novi apsolutni rekord zabilježen je 11. rujna, s oko 54.000 zabilježenih slučajeva u 24 sata.