Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UPUTE GRAĐANIMA

Sve na jednome mjestu: Kako se u jeku epidemije koronavirusa ponašati tijekom i nakon potresa

Potres pogodio Zagreb - Uništeni automobili na Zelenom valu
Potres pogodio Zagreb - Uništeni automobili na Zelenom valu DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Potres pogodio Zagreb - Uništeni automobili na Zelenom valu Galerija 1/1 >>
Najmanje dva potresa jačine iznad 5 stupnjeva pogodila su jutros središnju Hrvatsku, uz epicentar u blizini Zagreba, te je mnoštvo građana izašlo iz svojih domova prekršivši tako mjere koje je zbog epidemije koronavirusa priopisao nacionalni stožer. Donosimo kako se ponašati tijekom i nakon potresa te na što pritom valja obratiti posebnu pozornost zbog epidemije koja hara Hrvatskom.

Zagreb i okolicu danas su pogodila najmanje dva potresa jačine iznad 5 stupnjeva, nakon kojih je uslijedio niz manjih. U nastavku donosimo najvažnije informacije o ponašanju u slučaju potresa, ali i u kontekstu druge krize koja trenutno vlada – epidemije koronavirusa.

Pročitajte i ovo Screenshot Podrhtavanje tla Potres jačine 5,2 prema Richteru pogodio Tursku: "Jako nas je treslo, izašli smo iz kuće" Ilustracija Nema službene potvrde Novo podrhtavanje tla uznemirilo Zagrepčane, stigle stotine komentara: "Čulo se, a i protreslo"

Ured za upravljanje u hitnim situacijama izdao je Upute za slučaj potresa u Gradu Zagrebu, koje sadržavaju osnovne podatke o potresima, upute o ponašanju u slučaju potresa kao i postupke koji prethode eventualnoj evakuaciji. Ističu i kako potres sam po sebi ne ubija, ubijaju građevine i dijelovi građevina koji se uruše. Upute donosimo u nastavku.

Ponašanje u slučaju potresa:

• Ostanite unutar građevine, sagnite se i pokrijte. Najbolje je skloniti se ispod stola, stati u kut ili uz nosive zidove. Pokrijte glavu i vrat rukama.
• Maknite se od polica ili od sličnih objekata što mogu pasti. Ne trčite na izlazna vrata.
• Sačuvajte prisebnost duha i ne paničarite jer je panika pogubna.
• Odmaknite se što dalje od staklenih površina i pregradnih zidova.
• Ne upotrebljavajte šibice i otvorenu vatru.

Nakon potresa:

• Kad prestane prvi potres, napustite prostorije na najpogodniji način i uzmite sa sobom najvažnije pripremljene stvari.
• Nikako ne napuštajte građevinu dizalom, upotrebljavajte stepenice (zbog velike mogućnosti od kvara instalacija, rušenja dizala, nestanka struje i sl.).
• Isključite struju na glavnoj sklopci te zatvorite plin i vodu na glavnome ventilu.
• Ne zaboravite na humanost i nesebičnost, pomozite stradalima, ali ne pomičite teško povrijeđene.
• Pijte samo zapakiranu vodu i onu što stigne kao pomoć.
• Postupajte prema uputama sredstava javnog priopćavanja.
• Ako ste ostali pod ruševinama budite mirni i zovite u pomoć tako da lupate čvrstim predmetom o instalacijske cijevi (vodovodnim i od centralnog grijanja).
• Čuvajte snagu.

"Zemljotres je ugroza, ali koronavirus je opasniji"

Ministar zdravlja Vili Beroš upozorio je na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka državnog vrha i nacionalnog stožera civilne zaštite da je sada epidemija koronavirusa veća opasnost za građane. "Zemljotres je ugroza, ali koronavirus je opasniji“, kazao je Beroš.

Naime, nakon potresa mnoštvo je građana izašlo iz svojih zgrada u strahu od daljnjeg podrhtavanja tla te su tako mnogi prekršili savjete stožera o nepribližavanju drugim ljudima i održavanju socijalne distance od dva metra. Nadležni ističu i da se oni koji su u samoizolaciji moraju strogo pridržavati propisanih mjera.

Iz Policijske uprave zagrebačke poručili su građanima da trebaju poštivati preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, držati potreban razmak i koristiti zaštitne maske. "Poštujući trenutnu situaciju koja zabrinjava građane, prvenstveno ne smijemo svi zajedno zaboraviti na stanje u kojem se nalazimo, s obzirom na pandemiju COVID-19 virusa", podsjetila je zagrebačka policija.

Iz MUP-a su poručili da se poslije potresa često javlja reakcija grupiranja ljudi radi međusobne podrške i tješenja, ali zbog koronavirusa bitno je spriječiti socijalnu blizinu. "POZIVAMO vas da se držite svih dosad izdanih uputa. Bit će vam teško i trebat će vam utjeha, ali budite uz članove obitelji ili jednog prijatelja/susjeda, ne više!

Nadalje, puno je građana vani bez jakni, molimo da se toplo odjenete da se ne biste prehladili. U vrijeme zaraze koronavirusom, simptome prehlade možete zamijeniti simptomima koronavirusa i doći će do prevelikih zahtjeva prema zdravstvu. Molimo, uzmite jakne, deke i toplo se odjenite dok čekate vani ili u autima."

Detaljne upute građanima te brojeve telefona na koje se mogu javiti oni koji sumnjaju da su zaraženi možete pročitati OVDJE.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene