Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

bit će problema...

Što će biti s COVID potvrdama i testiranjima u školama? "Žao mi je što to nije uvedeno i prije jer ne bi bilo ovoliko zaraženih"

Aktualno Galerija Testiranje i Covid potvrde u školama - 4 Testiranje i Covid potvrde u školama - 4 Foto: DNEVNIK.hr Testiranje i Covid potvrde u školama - 1 Testiranje i Covid potvrde u školama - 1 Foto: DNEVNIK.hr Testiranje i Covid potvrde u školama - 2 Testiranje i Covid potvrde u školama - 2 Foto: DNEVNIK.hr Testiranje i Covid potvrde u školama - 3 Testiranje i Covid potvrde u školama - 3 Foto: DNEVNIK.hr +3 Testiranje i Covid potvrde u školama - 5 Galerija 1/8 >>
Ministar Fuchs još nema razrađen plan testiranja za školstvo. Za sada se zna da učenicima za ulazak u škole neće biti potrebne COVID potvrde. U ponedjeljak je u većini zemlje počela nastava u učionicama; imamo podatke jesu li jesenski praznici i online nastava dali rezultate.

Zaposlenici škola koji nemaju COVID potvrdu od idućeg tjedna na posao bi mogli s negativnim testom odrađenim kod kuće.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SUŽIVOT S KORONAVIRUSOM Brojke opet rastu, Božinović otkrio čeka li nas povratak COVID potvrda: ''Uvijek smo vodili računa...'' Slika nije dostupna KORONA I DALJE VREBA Nova odluka o COVID potvrdama: EU donio važno pravilo koje će vrijediti do sredine iduće godine

"Idemo sad u nekakvom pravcu koji bi se kretao prema testiranjima kod kuće samih nastavnika ili u školama, ali dozvolite da to još razradimo do kraja", rekao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Jer puno je nepoznanica. Testovi će prvo vrijeme biti na teret države. Dogovara se koliko ih treba i koliko će to stajati. I njihova vjerodostojnost, s obzirom na to da kućni antigenski testovi u Hrvatskoj služe za sada samo kao orijentir, tek se treba usuglasiti, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić.

Struka raspravlja i trebaju li djeca od 12 godina imati COVID potvrde ili ne. Međutim, stožer to još nije službeno propisao.

Da s provođenjem mjera u školama za zaposlenike neće biti problema, smatra ravnatelj medicinske škole u Rijeci.

"Mislim da se ovdje moramo svi ujediniti i da se moraju cijepiti oni koji se nisu cijepili, govorim o odraslima, a moj prijedlog je da bi se i učenici trebali testirati", kaže Alen Vukelić, ravnatelj medicinske škole u Rijeci.

Između 70 i 80% djelatnika riječke medicinske škole je cijepljeno.

"Žao mi je što to nije uvedeno i prije jer ne bi bilo ovoliki broj zaraženih. To je moje mišljenje, ja se nadam i većine kolega", kaže profesorica Božica Vičević.

Ne dijele svi to mišljenje. 56,62% djelatnika škola, instituta, visokih učilišta cijepljeno je s dvije doze. Sindikati u uvođenju ove mjere vide više problema.

"Već sad imamo poteškoća s kadrovima iz određenih predmeta, pogotovo prirodoslovlja, velikih problema će biti i ono što se događa u cijelom društvu, a to je podjele koje će ostaviti ovakva odluka", rekao je Leo Šegota iz Sindikata hrvatskih učitelja.

Pa se sve, smatra, treba dobro ispitati. A učenici o odluci misle…

"Smatram da je to poprilično dobra odluka i da će to jako smanjiti broj zaraženih u školama i vani", kaže Dorotea, učenica 3 .razreda Medicinske škole u Rijeci.

"Sigurno ću se osjećati sigurnije nego trenutno jer ću znat da su moji profesori zaštićeniji dodatno pa sam time i ja", kaže učenica Morena.

Uvođenje potvrda nije jednostavno, kaže ministar Beroš, a sada su preduvjeti ispunjeni.

"Povećali smo stupanj sigurnosti u društvu onim tempom kojim nas je usmjeravala do sada epidemija tako ćemo nastojati ubuduće", kaže ministar zdravstva Vili Beroš.

A nakon 10 dana nakon što učenici nisu bili u školama stanje je ovako: 4892 djece je zaraženo koronom danas, 4996 ih je u samoizolaciji. 25. listopada, dakle ponedjeljak prije jesenskih praznika, i dva dodatna dana online škole brojke su bile: 3820 zaraženih učenika i njih 10.115 u izolaciji. Uz to 20% više je oboljelih ili pozitivnih nastavnika.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene