Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NIZ PRIJEPORA

Možete li dobiti otkaz ako se ne želite cijepiti ni testirati? "Sada se prvi put nalazimo u ovakvoj situaciji"

Aktualno Galerija Covid potvrde - 3 Covid potvrde - 3 Foto: DNEVNIK.hr COVID potvrde - 2 COVID potvrde - 2 Foto: DNEVNIK.hr Covid potvrde - 1 Covid potvrde - 1 Foto: DNEVNIK.hr Covid potvrde - 4 Covid potvrde - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Mihael Furjan Galerija 1/6 >>
Poslodavci kažu da za otkaze nemaju uporište u Zakonu. I dok su neki u sustavu socijalne skrbi otkaze već dobili, otvorilo se pitanje - što će biti sa saborskim zastupnicima koji se ne žele testirati.

COVID potvrda ulaznica je u normalan život ili pakao. Ovisno jeste li cijepljeni ili ne. Nakon državne administracije slijede kafići, restorani i teretane. No hoće li to biti za sedam dana, ministar šuti.

"Moramo biti spremni na sve, ali tko zna hoće li za 10 dana brojevi narasti ili se stabilizirati", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Poslodavci podupiru COVID potvrde, ali nismo spremni na hitno uvođenje, kažu. Pola radnika nije cijepljeno, a testiranje bi bila nemoguća misija.

"Ako bi uveli talijanski i slovenski model da se svaka tri dana testiraju, mi bi dnevno testirali 200.000 zaposlenih, mi za to danas naprosto nemamo kapaciteta", objasnio je predsjednik HUP-a Mihael Furjan.

"Ne moraju svi poslodavci na taj način krenuti u upotrebu COVID potvrda. Znat ćemo i odredit ćemo prioritete. Jedno je proizvodnja koja mora ići, a drugo je druženje", komentirao je Beroš.

Za necijepljene noćna mora može biti strah od gubitka posla. A tko ne može dobiti otkaz, otkriva sindikalist.

"To je svakako onaj koji ima medicinske razloge, a u svim graničnim situacijama odlučivat će ravnatelj", izjavio je Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i obrazovanja.

Poslodavci pak umiruju necijepljene.

"U ovom trenu nema nikakve osnove, a niti mi to želimo, davati našim zaposlenicima otkaze zato što nisu cijepljeni", govori Furjan.

Primjeri posljednjih dana su drugačiji. Viktor Gotovac, stručnjak za radno pravo vidi niz nelogičnosti.

"Poslodavac vam ne dozvoli da dođete na posao, a onda vam zbog toga da otkaz. To naš Ustavni sud može pokriti. Saborski zastupnik će moći u šoping ili kafić, ali ne na posao. Jednako tako i radnici moći će u kafić i šoping centre, a ne na posao", govori.

Zalaže se za poseban zakon koji bi tijekom pandemija jasno propisivao pravila za radnike, poslodavce, a državu osigurao od tužbi.

"Sada se po prvi puta nalazimo u situaciji da to što uređuje Stožer ima refleksije na radni odnos", dodaje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 20 posto više zaraženih učitelja Fuchs otkrio hoće li se kažnjavati necijepljeni djelatnici, pa istaknuo: "Nikome normalnom ne pada na pamet da uvodi mjere jer mu se tako sviđa"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hrvatska iz minute u minutu U Hrvatskoj više novozaraženih nego prije tjedan dana: U jednoj županiji svaki drugi test pozitivan

Počeli smo COVID potvrdama, pa otkazima, a slijedi li obavezno cijepljenje?

"Obavezno cijepljenje na kraju, ako to eskalira do mjere da ljudi umiru", govori Ribić.

"Moj osobni stav je da nam je potrebno obavezno cijepljenje", rekao je Furjan.

Zakonodavac za to ima vremena. Hitno mora riješiti primjenu COVID potvrda. Ustavni sud već ima tri tužbe, a mogao bi biti zapljusnut tužbama nezadovoljnika. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene