Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NASTAVAK MJERA

Splitsko-dalmatinska županija za još tjedan dana produžila online nastavu za većinu učenika, stigle i preporuke nadbiskupije za pričesti i krizme

Epidemiološka situacija u Splitsko-dalmatinskoj županiji i dalje je loša pa je lokalni stožer odlučio produžiti mjere koje se odnose na način izvođenja nastave. Splitsko-makarska nadbiskupija se pak oglasila o slavlju sakramenata.

Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije objavio je novu odluku o organiziranju nastave. Mjere koje su trenutno na snazi produljuju se za još tjedan dana, u istom obliku.

Pročitajte i ovo Ilustracija Za vrijeme nastave Objavljeni detalji napada u osnovnoj školi, policija otkrila što će biti s ocem koji je nasrnuo na nastavnika Slika nije dostupna obavezan test Hoće li djeca sutra ostati pred školom? "Odluku nećemo moći provesti odmah..."

"Zbog trenutne epidemiološke situacije u Splitsko-dalmatinskoj županiji i preporuka epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije te nakon obavljenih konzultacija sa Stožerom civilne zaštite Republike Hrvatske, kao i nadležnim Ministarstvom znanosti i obrazovanja, održavanje nastave za učenike osnovnih i srednjih škola i studente Sveučilišta u Splitu nastavit će se provoditi po Modelu 'C' odnosno online nastava, osim učenika razredne nastave osnovnih škola (1. do 4. razred),  gdje će se nastava i dalje održavati po Modelu 'A' odnosno neposredno u školi.

Također, i dalje se obustavlja održavanje praktične nastave u školskim objektima", navedeno je u priopćenju tamošnjeg stožera.

Čelni ljudi Splitsko-makarske nadbiskupije, nadbiskup i metropolit Marin Barišić te nadbiskup koadjutor Dražen Kutleša, objavili su pak preporuke za slavlje sakramenata i prve pričesti i krizme.

"Nalazimo se u uskrsnom vremenu, vremenu radosti zbog Kristova uskrsnuća, u kojemu smo u našim župama uobičajeno slavili prvopričesnička slavlja i kada su krizmanici primali sakrament potvrde. Zbog okolnosti pandemije, prošlogodišnji termini podjele sakramenta krizme bili su otkazani, a prvopričesnička slavlja odgođena. To nas je naučilo da više ne možemo planirati unaprijed jer se situacija sa zarazom brzo mijenja.

Predviđajući mogućnost ovakvoga razvoja situacije s pandemijom, već u veljači ove godine smo odlučili svakom župniku i upravitelju župe na području Splitsko-makarske nadbiskupije dati ovlaštenje da krizmanicima u svojoj župi sam, kao delegat Mjesnog ordinarija, podijeli sakrament krizme.

Svjesni smo činjenice da se sada nalazimo u tzv. trećem valu pandemije i da je situacija s brojem zaraženih, hospitaliziranih i preminulih itekako ozbiljna i zabrinjavajuća. Također, u redovitom smo kontaktu s osobljem Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. Oni su izvijestili javnost da je u posljednje vrijeme povećan broj zaraženih osoba u našoj županiji.

I danas smo u Nadbiskupskom ordinarijatu imali susret s odgovornim osobama iz NZJZ-a. Primili smo na znanje njihove podatke te se dogovorili da bi bilo mudro preporučiti odgodu prvopričesničkih i krizmaničkih slavlja do 15. svibnja 2021. godine.

Naravno, imamo u vidu da su to isto, na preporuku epidemiologa, učinile i većina biskupija u Hrvatskoj. Doista razumijemo poteškoće koje ovakva preporuka može donijeti bilo župnicima bilo slavljenicima i njihovim obiteljima i uzvanicima, ali u duhu kršćanske ljubavi i solidarnosti te društvene odgovornosti, budimo spremni učiniti i ovu malu žrtvu s privremenom odgodom župnih i obiteljskih slavlja", navedeno je, između ostalog, u priopćenju Splitsko-makarske nadbiskupije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene