Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"NOVA NORMALA"

Španjolska nakon 98 dana izašla iz izvanrednog stanja, ali na snazi ostaje niz restriktivnih mjera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Španjolska je poslije 98 dana i šest produljenja u nedjelju izašla iz izvanrednog stanja i ušla u "novu normalu", ali zbog koronavirusa ta zemlja ostaje drukčije mjesto za život.

Nema više određenog vremena kada stanovnici smiju izlaziti na ulicu, a niti virtualnih granica među 17 autonomnih pokrajina, a nanovo su dopuštena putovanja diljem Španjolske te također izvan nje.

Pročitajte i ovo Prosvjed u Madridu - 1 Zabranjeni referendum Tisuće prosvjednika u Madridu tražilo ostavku premijera: "Ni amnestija, ni samoodređenje" Španjolska OMIKRON JENJAVA Mediteranska zemlja dostigla procijepljenost veću od 80 posto: Ublažavaju se mjere, krivulja zaraženih pada

No „nova normala“ uključuje i restriktivne mjere pa je nošenje zaštitnih maski obvezno kao i držanje fizičkog razmaka od drugih osoba na ulici, u trgovinama i ugostiteljskim objektima.

Svaka autonomna pokrajina sada određuje svoj put prema izlasku iz najteže krize u kojoj se našla Španjolska u zadnjih 80 godina, još od građanskog rata.

Pokrajine poput Madrida, Katalonije, Andaluzije ili Baskije od danas samostalno donose mjere za svoje stanovnike.

Izvanredno stanje bilo je proglašeno 14. ožujka nakon čega je 47 milijuna stanovnika bilo zatvoreno u svojim stanovima i kućama kako bi se suzbila infekcija. Virus je vjerojatno stigao sa sjevera Italije s kojim je Španjolska povezana brojnim letovima i putnicima.

Prestanak izvanrednog stanja ne znači da je Španjolska završila svoju borbu protiv još nedovoljno istraženog virusa, nego će je sada provoditi u drugačijem scenariju u kojem pokušava oporaviti posrnulo gospodarstvo.

Središnja vlada, odnosno nacionalna policija, više neće imati ovlasti kontrolirati kretanje stanovništva i okupljanja već će to pravo imati regionalne vlade sukladno situaciji u svojim pokrajinama.

Oprezni turizam

Higijenske mjere ostaju iste no olabavljen je režim kretanja, putovanja, okupljanja i drugih aktivnosti poput bavljenja sportom.

Vlasti Madrida, jednog od najpogođenijih dijelova zemlje, dopustit će primjerice korištenje 60 posto kapaciteta u ugostiteljskim objektima i komercijalnim objektima do 6. srpnja, nakon čega će biti povećan na 75 posto. Diskoteke ostaju zatvorene do daljnjeg. Bazeni i teretane nanovo su otvoreni, ali s ograničenim brojem posjetitelja te predbilježbama tjedan dana prije dolaska.

U Kataloniji će vlasti također zadržati ograničenje kapaciteta na mjestima javnog okupljanja te pozivaju stanovnike na vlastito odgovorno ponašanje i oprez.

Na Balearskim otocima poput Ibize i Mallorce svaka osoba će na pješčanim plažama imati svoja četiri metra kvadratna kako bi bila udaljena od ostalih kupača, te će biti zabranjeno okupljanje više od 30 osoba.

Španjolska je u nedjelju ponovo otvorila granice za turiste iz Europske unije, Ujedinjenog Kraljevstva, Norveške, Švicarske, Islanda i Lihtenštajna.

Po ulasku u zemlju nije obvezatna dvotjedna samoizolacija, ali putnicima se mjeri temperatura te moraju ostaviti osobne podatke kako bi ih se moglo locirati i kontaktirati u slučaju potrebe.

Središnja vlada, međutim, upozorava da je moguće novo izbijanje virusa te poziva goste i lokalno stanovništvo na odgovorno ponašanje.

Dosad je u Španjolskoj od koronavirusa oboljelo 245.938 stanovnika od kojih je ozdravilo 150.376. Preminulo je 28.322 osoba.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene