Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Visoka učinkovitost

Rusko cjepivo Sputnjik koristi sve više zemalja, do kraja tjedna njih još 25

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Do kraja tjedna rusko cjepivo protiv koronavirusa Sputnjik V bit će odobreno u 25 zemalja.

"Do kraja sljedećeg tjedna očekujemo da će 25 zemalja odobriti naše cjepivo'', kazao je u nedjelju čelnik Ruskog fonda za izravna ulaganja (RDIF) Kirill Dmitrijev na TV kanalu Russia-1.

Lijek je već odobren u dvadesetak zemalja, a Mjanmar je postao 21. država u kojoj je odobrena uporaba lijeka, prenosi Gazeta.ru

Pročitajte i ovo Cijepljenje u sportskoj dvorani u Koprivnici - 1 MANJA UČINKOVITOST KOD MUTIRANIH SOJEVA Stručnjaci o lošim vijestima iz AstraZenece: "Bolje je uzeti to cjepivo, nego da uopće ne budete cijepljeni"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POŽURILI S ODOBRENJEM Iako još nije odobreno u EU-u: Mađarska dala zeleno svjetlo za rusko cjepivo Sputnjik V

U veljači su u medicinskom časopisu The Lancet objavljeni rezultati treće faze kliničkih ispitivanja cjepiva protiv koronavirusa Sputnjik V. Učinkovitost je bila 91,6 % nakon analize podataka 19.866 dobrovoljaca. Istodobno, pokazatelj među skupinom dobrovoljaca starijih od 60 godina bio je 91,8 %.

Podsjetimo, AstraZeneca je u prosincu objavila da će pokrenuti klinička ispitivanja radi testiranja kombinacije dvaju cjepiva kako bi se utvrdilo može li se na taj način povećati učinkovitost britanskog cjepiva. Rusija je spremna ponuditi suradnju bilo kojem proizvođaču koji ima cjepivo s učinkovitošću manjom od 90 %, rekao je za Reuters u četvrtak Kirill Dmitrijev, čelnik ruskog suverenog fonda RDIF. Podaci ispitivanja u posljednjoj fazi pokazali su da učinkovitost britanskog cjepiva AstraZeneca iznosi oko 70 %.

Ispitivanja će se održati i u Argentini, Saudijskoj Arabiji, UAE-u, Bjelorusiji, Rusiji i Ukrajini. Sudionici će najprije primiti cjepivo AstraZeneca, a 29 dana kasnije i dozu Sputnjika V. Prvi rezultati očekuju se u ožujku, potvrdio je Dmitrijev.


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene