Cjepivo, ilustracija
Cjepivo, ilustracija Foto: Getty Images

Do kraja tjedna rusko cjepivo protiv koronavirusa Sputnjik V bit će odobreno u 25 zemalja.


"Do kraja sljedećeg tjedna očekujemo da će 25 zemalja odobriti naše cjepivo'', kazao je u nedjelju čelnik Ruskog fonda za izravna ulaganja (RDIF) Kirill Dmitrijev na TV kanalu Russia-1.

Lijek je već odobren u dvadesetak zemalja, a Mjanmar je postao 21. država u kojoj je odobrena uporaba lijeka, prenosi Gazeta.ru

Cijepljenje u sportskoj dvorani u Koprivnici - 1 Stručnjaci o lošim vijestima iz AstraZenece: "Bolje je uzeti to cjepivo, nego da uopće ne budete cijepljeni"

Rusko cjepivo, Sputnik V Iako još nije odobreno u EU-u: Mađarska dala zeleno svjetlo za rusko cjepivo Sputnjik V

U veljači su u medicinskom časopisu The Lancet objavljeni rezultati treće faze kliničkih ispitivanja cjepiva protiv koronavirusa Sputnjik V. Učinkovitost je bila 91,6 % nakon analize podataka 19.866 dobrovoljaca. Istodobno, pokazatelj među skupinom dobrovoljaca starijih od 60 godina bio je 91,8 %.

Podsjetimo, AstraZeneca je u prosincu objavila da će pokrenuti klinička ispitivanja radi testiranja kombinacije dvaju cjepiva kako bi se utvrdilo može li se na taj način povećati učinkovitost britanskog cjepiva. Rusija je spremna ponuditi suradnju bilo kojem proizvođaču koji ima cjepivo s učinkovitošću manjom od 90 %, rekao je za Reuters u četvrtak Kirill Dmitrijev, čelnik ruskog suverenog fonda RDIF. Podaci ispitivanja u posljednjoj fazi pokazali su da učinkovitost britanskog cjepiva AstraZeneca iznosi oko 70 %.

Ispitivanja će se održati i u Argentini, Saudijskoj Arabiji, UAE-u, Bjelorusiji, Rusiji i Ukrajini. Sudionici će najprije primiti cjepivo AstraZeneca, a 29 dana kasnije i dozu Sputnjika V. Prvi rezultati očekuju se u ožujku, potvrdio je Dmitrijev.