Split: Evakuacija korisnika doma za starije i nemoćne
Split: Evakuacija korisnika doma za starije i nemoćne Foto: Milan Sabic/Pixsell

U splitskom domu za starije i nemoćne više je pozitivnih nego se do sada mislilo. Među pozitivnima na koronavirus, u međuvremenu je potvrđeno, je i četvero zaposlenika.


Nakon što je danas na konferenciji za novinare potvrđeno da i među zaposlenicima ima onih sa simptomima, tijekom dana ispostavilo se da četvero od njih ima pozitivne nalaze na koronavirus. Kako doznajemo, radi se o zaposlenicima iz tima koji je bio dežuran proteklog tjedna, dok među zaposlenicima koji su na posao došli u ponedjeljak nema nikoga sa simptomima, ali će im biti napravljeni testovi. 

Vezani članci Švedska u doba koronavirusa Strah od širenja zaraze: Susjedne države otvaraju granice, ali ne puštaju Šveđane? Ulica, ilustracija Trgovine opet mogu raditi nedjeljom! U Hrvatskoj drugi dan zaredom nema novooboljelih, jedna osoba preminula

Dodatno zabrinjava i to što se pokazalo kako korisnici s temperaturom nisu samo s jednog kata, kako je isprva bilo rečeno, već, kako doznajemo, na još jednom katu ima nekoliko štićenika s temperaturom. Njima su uzeti brisevi i očekuju se rezultati.

Podsjetimo, 49 štićenika doma evakuirano je s kata na kojem se pojavio koronavirus. Naknadno su rezultati pokazali kako je njih 10 pozitivno na koronavirus.

Policija započela izvide

Voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Bernard Kaić u srijedu je počeo izvid u Domu za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici u Splitu tijekom čega će razgovarati sa osobljem i štićenicima.

"Rekli su nam da unutar doma više nitko nema nikakve simptome, no mi ćemo to sada sve temeljito provjeriti", ustvrdio je Kaić.

S epidemiologom Kaićem bio je i ravnatelj Doma umirovljenika Ivan Škaričić koji je novinarima kategorički odbio dati bilo kakvu izjavu.

U međuvremenu, s izvidima započinje i policija, koja je potvrdila kako su zaprimili traženje Općinskog državnog odvjetništva u Splitu za poduzimanjem izvida sukladno Zakonu o kaznenom postupku.

"S obzirom da su izvidi tajni ne možemo pružiti više informacija o sadržaju mjera i radnji koje ćemo poduzeti", kazali su u policiji.