Otok Šolta (Foto: Arhiva/Ivana Ivanovic/PIXSELL)
Otok Šolta (Foto: Arhiva/Ivana Ivanovic/PIXSELL) Foto: Arhiva/Ivana Ivanovic/PIXSELL

Zbog velikog broja zahtjeva i upita za izdavanje propusnica za odlazak na otoke Vlada je na službenoj stranici za informiranje o koronavirusu objavila uputu o izdavanju propusnica.


Propusnicu za odlazak s kopna na otoke može dobiti fizička osoba koja se nalazi u kategoriji koja može ishoditi propusnicu, a propusnica se može izdati u slučaju da je njezin dolazak na otok neophodan i neodgodiv. Razlog treba obrazložiti u svom zahtjevu stožeru civilne zaštite nadležnom za mjesto planiranog odredišta na otoku (općinski ili gradski stožer civilne zaštite).

Vezani članci Party pred zagrebačkim HNK - 1 Mladi i Čistoća našli rješenje - oko HNK dodatne kante za smeće. Mladić koji je sve pokrenuo kaže: "Zabavu je zasjenio otpad" Koronavirus, ilustracija Zabrinjavajući brazilski soj koronavirusa potvrđen u Britaniji

Prije izdavanja propusnice fizičkoj osobi stožer civilne zaštite nadležan za mjesto planiranog odredišta na otoku dužan je ishoditi suglasnost nadležnog županijskog stožera civilne zaštite.

U odnosu na propusnice koje se izdaju djelatnicima pravnih osoba također se propusnica može izdati u slučaju da je njezin dolazak na otok neophodan i neodgodiv, a postupak izdavanja jednak je kao i za fizičke osobe.

Kako je osnovna svrha donošenja odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske sprečavanje nekontroliranog kretanja većeg broja ljudi i roba koje može dovesti do daljnjeg širenja epidemije na otocima, propusnice treba izdavati samo kada je to zaista nužno potrebno, ističe se u objavi.

Također, napominje se da prijevoz osoba na otok bez propusnice izdane sukladno Odluci o mjerama ograničavanja javnog prijevoza u linijskom obalnom pomorskom prometu (Narodne novine br. 34/20) i ovoj Uputi nije dopušten nijednom vrstom prijevoza.