Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uvođenje digitalne platforme

Šimetin o odabiru pacijenata za cjepivo i tko spada pod opciju 'razno': ''Liječnici najbolje znaju svoje pacijente i znat će po iskustvu izabrati najrizičnije''

Aktualno Galerija Cijepljenje preko reda: Protokol za višak cjepiva - 4 Cijepljenje preko reda: Protokol za višak cjepiva - 4 Foto: DNEVNIK.hr Cijepljenje preko reda: Protokol za višak cjepiva - 1 Cijepljenje preko reda: Protokol za višak cjepiva - 1 Foto: DNEVNIK.hr Cijepljenje preko reda: Protokol za višak cjepiva - 3 Cijepljenje preko reda: Protokol za višak cjepiva - 3 Foto: DNEVNIK.hr Cijepljenje preko reda: Protokol za višak cjepiva - 2 Cijepljenje preko reda: Protokol za višak cjepiva - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Cijepljenje preko reda: Protokol za višak cjepiva - 5 Galerija 1/5 >>
S obzirom na to da najveći dio građana tek treba dobiti svoju dozu cjepiva, udruge zazivaju da se uz redovite, naprave i takozvane rezervne liste kako bi i cjepivo koje ostane, završilo kod onih kojima je to najviše potrebno. Neki zavodi po sličnom sustavu već rade.

Do danas je u Hrvatskoj, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, cijepljena 67.161 osoba. 52.278 ljudi primilo je dvije doze - što znači da je za njih cijepljenje završeno. Njih 14.883 cijepljeno je jednom dozom. Drugu tek trebaju primiti. Kako nam kažu iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo - postotak cijepljenih - bilo jednom ili objema dozama, u Hrvatskoj je oko 1,7 posto.

Uvode li se strože kontrole oko protokola vezanih za cijepljenje, liječnica Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a, kaže kako pripremaju protokol postupanja s dozama koje se mogu pokazati da su višak. ''Važnije je utrošiti dozu nego ju baciti. To si ne možemo dozvoliti, pogotovo jer nema dovoljno cjepiva'', kazala je Šimetin.

Pripremaju li strože protokole kako postupiti, primjerice u slučaju kada se osoba ne pojavi na cijepljenju, a doza je već pripremljena, Šimetin je rekla kako će biti jasne upute. ''Bit će upute kako organizirati cijepljenje da se ovakve situacije što manje događaju. Onda, kad se dogode, na koji način izabrati onoga tko će zamijeniti onu osobu koja se iz nekog razloga nije mogla cijepiti'', pojasnila je Šimetin.

Na upit zašto ne postoji baza, primjerice, onkoloških bolesnika koji bi u tom slučaju primili cjepivo, rekla je kako imaju nekoliko baza, ali uz veliko ograničenje jer dijagnoza nije važna, nego trenutno zdravstveno stanje osobe. ''Netko može preboljeti rak, a biti u relativno dobrom stanju, dok netko s istom dijagnozom može biti u puno lošijem stanju'', objasnila je Šimetin.

Na pojašnjenje kako će po ordinacijama biti šest doza za cijepljenje i kako će liječnici od 100 pacijenata izabrati šest ljudi, Šimetin je rekla kako liječnici najbolje poznaju svoje pacijente. ''To je jako teško. Važno je s napadima na zdravstvenu struku oko viška doza se malo smiri. To sigurno otežava posao liječniku, jer kakv god se izbor napravi, netko može reći da to nije bio dobar izbor. Liječnici najbolje znaju svoje pacijente i znat će po iskustvu izabrati najrizičnije. Objektivno, može se uzeti dob. Starija životna dob može biti objektivna prednost, iako i to ništa ne znači'', istaknula je Šimetin.

Digitalna platforma, kaže Šimetin je u izradi. ''Cilj je da bude što jednostavnija za upotrebu. Trebalo bi ju povezati s popisima liječnika obiteljske medicine'' te dodala kako će u primjenu ići vrlo brzo.

Tko zapravo spada pod kategoriju ''ostali'', Šimetin kaže kako su u zadnje vrijeme ušli u ''fazu dva'' cijepljenja. ''Faza dva je kategorija u kojoj se misli na ljude starije životne dobi i kronične bolesnike. Faza jedan su zdravstveni djelatnici i osobe u domovima za starije i nemoćne osobe'', pojasnila je Šimetin.

 


 Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene