Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne znaju što ih čeka

Hoće li biti povratka u škole? Neizvjesnost oko kraja školske godine najviše muči maturante, neki traže i ostavku ministrice

Pred školarcima i njihovim roditeljima i dalje je više pitanja nego konkretnih odgovora. U četvrtak bi se trebalo točno znati - hoće li se i tko vratiti u školu. Neizvjesnost posebno muči maturante.

Iako su se svi već pomirili kako je sa školom gotovo, povratak u školske klupe ipak nije isključen. Sutra bi se trebalo znati tko, kada i kako. Povratak u učionice ovisit će prije svega o procjeni epidemiologa, ali i roditelja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''Dobar smo posao napravili'' Divjak objavila poruku maturantima: ''Svi ćemo vam reći da smo imali ovakve izazove. Međutim, u pravu ste, ova situacija je posebna'' Gordana Buljan Flander Državna matura Buljan Flander: "I naši maturanti zaslužuju zahvalu što su živote stavili na čekanje"

"Škole će biti opremljene na način da budu sigurne, ali naravno ukoliko se dogodi da neki roditelj još i nakon toga svega misli da on treba zadržati dijete kod kuće, o tome ćemo razgovarati", najavila je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

Neizvjesnost oko kraja školske godine najviše muči maturante. Organizirali su se u nekoliko grupa na društvenim mrežama. Jedni traže čak i ostavku ministrice, dok drugi žele da se ova godina iznimno završi bez polaganja državne mature.

"S razinom pripreme koju trenutno imamo i ako se ona doista održi u lipnju strahujemo da nećemo položiti državnu maturu", smatra maturantica iz Splita Jana Videka. "Mislim da uopće ne treba dodatno naglašavati epidemiološku riskantnost situacije ne samo za nas već i za naše ukućane", dodaje.

Nisu se, kažu, još oporavili ni od štrajka. "Taj dio gradiva nije se stigao ni blizu nadoknaditi kada je donesena zabrana kretanja i održavanja standardne nastave prije mjesec dana", objašnjava Videka.

Pa im najava da na maturi neće biti gradiva drugog polugodišta ne znači mnogo. "Jer i dalje ne znamo konkretno što niti koje gradivo će biti na maturi, niti kako će se provesti ta matura", kazala je maturantica Lara Plešnik.

Strahuju i roditelji maturanata. "Stalno pitanje - 'mama što misliš kako će završiti ovo?' Nisam joj znala što reći", rekla je majka maturantice Gordana Miota Plešnik. "Ovo je drugačija godina, posebni su uvjeti i sve ovo zajedno trebamo napraviti da djeca što lakše završe", smatra.

Maturanti i njihovi roditelji još ne znaju što ih točno čeka, ali jedno je sigurno - državna matura će se polagati. "To u ovom trenutku nije izgledna opcija. Mi smo rekli opcija je matura u lipnju. Rekli smo i datume unutar kojih će se to odvijati, gradivo koje će ulaziti u maturu", objasnila je ministrica Divjak.

Ni oni koji ne namjeravaju pisati maturu nisu bez briga. "Nama svi učenici i četverogodišnji i trogodišnji trebaju napraviti završne radove, koji su većinom praktični rad", kazao je Mate Vukušić, ravnatelj Tehničke škole Ruđer Bošković Vinkovci.

Sutra bi se nakon Vlade trebali znati i detalji povratka u klupe i provedbe mature. Sve oči svejedno će biti uprte u epidemiologe jer - njihova će biti zadnja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene